SaS: Matečná musí riešiť krízu – Pellegrini zastavil ďalšie eurofondy pre školstvo

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu minulý štvrtok zastavil schvaľovanie nových výziev na čerpanie eurofondov na financovanie školstva v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Spravil tak na základe žiadosti Európskej komisie, aby slovenské štátne inštitúcie vykonali opatrenia na ochranu proti podvodom a korupcii.

Tímlíder SaS pre školstvo a poslanec NR SR Branislav Gröhling vysvetľuje: „Podľa schváleného plánu malo ministerstvo školstva ešte tento rok rozdeliť 90 miliónov eur pre zriaďovateľov škôl a ďalších 30 miliónov eur priamo školám. Na základe rozhodnutia úradu Petra Pellegriniho však už dnes, žiaľ, vieme, že školy a ich zriaďovatelia v tomto školskom roku o tieto peniaze prídu.“

Gröhling preto dočasnej ministerke školstva Gabriele Matečnej navrhuje, aby upokojila situáciu a okamžite konala. Mala by:

1) Nariadiť urýchlené ukončenie ministerskej kontroly prideľovania eurofondov na výskum a zverejniť jej výsledky,

2) Vyvodiť zodpovednosť voči Výskumnej agentúre a jej vedeniu za spôsobenie najväčšieho eurofondového škandálu v histórii Slovenska,

3) Okamžite nariadiť vypovedanie škandalóznych zmlúv podpísaných Výskumnou agentúrou,

4) Splniť verejný prísľub premiéra a predsedu SNS a zrušiť škandalóznu výzvu, v rámci ktorej ešte neboli podpísané zmluvy.

Hoci za škandál s eurofondami nesie primárnu politickú zodpovednosť SNS a ich nominant vo funkcii ministra Peter Plavčan, za jeho vyriešenie a potrestanie vinníkov zodpovedá už celá vládna koalícia bez rozdielu.

Rozhodnutie učiteľov nevzdať sa práva na štrajk a nepodpísať dohodu s premiérom poslanec víta. „Ústavné právo na štrajk sa nedá obísť dohodou. Navyše, posledné štrajky vláda často bagatelizovala a od jej predstaviteľov bolo počuť, že ide len o štrajk malej skupiny učiteľov. Je teda veľmi zvláštne, že dnes sa vláda budúcich štrajkov učiteľov tak obáva, že sa im chce vyhnúť takouto dohodou,” dodal Gröhling.

- Reklama -