SaS: Máme najlepší ekonomický program, je to pre nás záväzok

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Podpredsedníčka Jana Kiššová dodala, že už niekoľko mesiacov chodí spolu s kolegami po Slovensku a intenzívne komunikujeme s občanmi. Okrem toho, že veľmi pozitívne vnímajú ekonomický program SaS, stretávajú sa s otázkou, čo má strana pripravené pre dôchodcov. „Rada by som túto súvislosť vysvetlila na troch veľkých reformách. Jednou je zníženie daní, čo bezpochyby zvýši hospodársky rast, ako sa to už udialo v minulosti. A to je jedna z možností zvyšovania dôchodkov,“ vysvetlila Kiššová.

Ďalšie nami pripravené opatrenie je odvodová reforma, čiže odvodový bonus. Opatrenie významne pomôže riešiť nezamestnanosť, osobitne dlhodobú, pretože odstráni bariéry medzi nepracovaním a pracovaním. „A spolu s pripravenou reformou Zákonníka práce, ktorá uľahčí zamestnávanie, sa zvýši zamestnanosť udržateľným spôsobom, zvýši sa počet prispievateľov do sociálnej poisťovne a zvýšia sa tak príjmy, z ktorých sa dôchodky vyplácajú. Toto sú opatrenia, ktoré vedia zrýchliť ekonomiku aj v krátkodobom horizonte,“ uistila Kiššová.

Sme presvedčení, že takýchto opatrení je v Agende 2020 veľa, konkrétne 150 a z nich by sa 40 dalo zaviesť do právneho systému veľmi rýchlo. „Nič by nestáli a významným spôsobom by zlepšili podnikateľské prostredie a chod ekonomiky. To, že takéto reformy nie sú experimentom, dokazuje história, konkrétne reformy z rokov 2004-2006. Naše reformy by toto mohli zopakovať,“ tvrdia liberáli.

Tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca doplnil, že najväčšou istotou pred budúcich dôchodcov je vyšší čistý príjem, z ktorého si môžu zaistiť vyššie dôchodky mimo systému kontrolovaného štátom.  „Všetci vieme, že prvý pilier je neudržateľný, neudržateľné máme verejné financie a dôchodky budú veľmi nízke. Druhý pilier potom, ako dostal od Ficovej vlády strelu do jedného aj druhého kolena, bol vážne poškodený. Preto tvrdíme, že náš návrh na nízku rovnú daň nechá ľuďom viac peňazí vo vreckách a zvýši im šancu, aby sa mohli zaistiť na starobu,“ vysvetlil.

SaS však myslí aj na odbúranie byrokracie. „Je nezmysel, aby si ľavá ruka pýtala od pravej niečo cez nejakého sprostredkovateľa. Hovoríme, že štát si nesmie pýtať také doklady, ktoré už má. Tiež chceme dosiahnuť, aby sa všetky tlačivá, ktoré štát žiada, dali vyplniť elektronický. Dnes je to vzdialená vízia napriek tomu, že sme už preinvestovali 955 miliónov eur do OPIS-u,“ upozornil tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár.

Dodal, že SaS chce zaviesť aj meranie efektivity štátnej správy. „Klienti úradníkov ani služby nehodnotia a ani vnútorné vyhodnocovanie nie je nastavené na presných kritériách,“ povedal Rajtár s tým, že kritériom hodnotenia by napríklad bolo porovnanie celkového počtu žiadostí adresovaných úradu s počtom žiadostí vybavených k spokojnosti a počtom dní, ktoré priemerne trvá ich vybavenie.  

- Reklama -