SaS: Máme informácie, že U.S. Steel chystá prepúšťanie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Podľa našich informácií nemá ísť o jednorazovú záležitosť. K prepúšťaniu bude dochádzať postupne. Najohrozenejšie sú pozície THP,“ dozvedela sa podpredsedníčka SaS Jana Kišššová.

Pripomíname, že americká spoločnosť U.S. Steel sa v memorande s vládou SR zaviazala, že udrží zamestnanosť v košickom podniku. Vláda dohodou dosiahla aj to, že Američania z košickej hutníckej fabriky neodídu najbližších päť rokov, nebudú hromadne prepúšťať a udržia zamestnanosť na súčasnej úrovni.

“Podľa nám dostupných informácií od januára budúceho roka má nastať veľké prepúšťanie, a tým, ktorí tam zostanú, sa majú znížiť platy na 60 %. Iný zdroj zase uvádza aj to, že sa má znížiť produkcia. Dodáva, že prepúšťať sa začne už v decembri a zníženie platov hrozí len časti zamestnancov,“ interpretuje informácie z prostredia železiarní Kiššová.

Spoločnosť U. S. Steel bude na východnom Slovensku pôsobiť ďalej ešte minimálne najbližších päť rokov. Povedal to premiér Robert Fico v marci 2013 po podpísaní spoločného memoranda o zotrvaní amerického investora v Košiciach. Dodal, že obe strany sa dohodli na istých úľavách pre U. S. Steel v oblasti energetických nákladov a tiež nákladov na environmentálnu oblasť.

„Vyzývame predsedu vlády Roberta Fica, aby sa k situácii v U. S, Steel vyjadril. Spoločnosť dostala od štátu obrovské dotácie na to, aby na Slovensku zotrvala a udržala na východnom Slovensku pracovné miesta a tieto avizované kroky javia známky nedodržania tejto dohody. Navyše, na nezamestnanosťou postihnutom východnom Slovensku nie je fér ľuďom brať prácu plíživým a nenápadným spôsobom. Slušné by bolo ich o tom aspoň riadne a včas informovať.“, uzatvára Kiššová. 

- Reklama -