piatok, 19 apríla, 2024
11.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Majiteľom “ŠPZ” by mal byť držiteľ vozidla, nie štát

SaS: Majiteľom “ŠPZ” by mal byť držiteľ vozidla, nie štát

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Motorista by si tak mohol preniesť ŠPZ na ďalšie vozidlo a nie kupovať novú ŠPZ, či už v prípade kúpy nového, alebo ojazdeného vozidla,“ vysvetlil poslanec NR SR a tímlíder SaS pre dopravu Miroslav Ivan.

ŠPZ nebude musieť držiteľ meniť ani vtedy, keď si bude meniť okres. Dokonca už prvú registráciu si môže urobiť, kde chce – to umožní registrovať vozidlo tam, kde ho kúpi.

„Uľahčíme život a ušetríme peniaze motoristom. Zároveň by to bola úspora pre štát. Pri súčasnom monopolnom modeli fungovania EČV by to bolo viac ako 5 miliónov eur,“ tvrdí M. Ivan.

Dva kľúčové dôvody zmeny

Poslanec NR SR Radoslav Pavelka vysvetlil dva hlavné nedostatky súčasného stavu, ktorý rieši návrh SaS.

„Po prvé, dnes pri zmene registrácie vozidla alebo zmene okresu sídla držiteľa vozidla sa mení ŠPZ, čo znamená zbytočné výdavky štátu aj motoristov. Vyhadzujeme tak ročne do odpadkov státisíce ŠPZ. Druhý dôvod je ten, že dnes štát platí monopolnému dodávateľovi obrovské sumy ročne za dodávku ŠPZ. Konkrétne až 8,5 milióna eur za tento rok,“ uviedol R. Pavelka.

Návrh zákona SaS má pozitívny vplyv na verejné financie, pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie, pozitívny sociálny vplyv, pozitívny vplyv na životné prostredie, ako aj pozitívny vplyv na služby pre občana.

 

- Reklama -