SaS: K protikorupčným opatreniam iniciatívy Štrngám za zmenu sa zaviazal Richard Sulík

0
Richard Sulík (Autor: SITA)

Iniciatíva Štrngám za zmenu pripravila systematické zmeny, ktoré sa týkajú odpolitizovania polície, zabránenia vplyvu na prokurátorov, tlaku na zvyšovanie zodpovednosti sudcov, sfunkčnenia Najvyššieho kontrolného úradu, odkrývania schránkových firiem a zabránenia prikrmovania.

Strana SaS sa prihlásila k protikorupčným návrhom iniciatívy a predseda strany Richard Sulík podpísal verejný záväzok, že strana bude po parlamentných voľbách v marci 2016 aktívne presadzovať čo najskoršie prijatie návrhov zákonov obsahujúcich všetky kľúčové zmeny iniciatívy Štrngám za zmenu a v prípade účasti vo vláde, ich strana navrhne zahrnúť do programového vyhlásenia vlády SR.

Iniciatíva Štrngám za zmenu si nechala pred parlamentnými voľbami vypracovať reprezentatívne prieskumy, ktoré potvrdzujú nespokojnosť ľudí so súčasným stavom. Keď sme sa v prieskume pýtali, či si myslia, že zákony na Slovensku sú prijímané tak, aby hájili verejný záujem a napĺňali spravodlivosť. Väčšina ľudí (57%) si myslí, že to tak nie je.

Až 89% ľudí si myslí, že je správne, ak úradné osoby, ako sú verejní činitelia, politici a osoby, ktoré majú právo rozhodovať o nakladaní s majetkom štátu, majú povinnosť zverejňovať všetky finančné a nefinančné dary prijaté v súvislosti so svojím postavením alebo funkciou.
Chceme preto cez naše návrhy štátne inštitúcie odpolitizovať alebo do nich vniesť prvky verejnej kontroly.

„Veľmi oceňujem túto iniciatívu. Teší ma, že nie sme sami, ktorí upozorňujú na korupciu v našom štáte. Súhlasíme so znením tohto verejného záväzku v plnom rozsahu,“ povedal Richard Sulík, predseda strany Sloboda a Solidarita.

Podpredseda strany Ľubomír Galko je presvedčený, že spolupráca s mimovládnym sektorom je nesmierne dôležitá. „Sú to práve oni, ktorí odhalili viaceré korupčné kauzy. Šetria štátu obrovské peniaze a preto by si v budúcnosti zaslúžili väčšiu pozornosť i podporu vlády,“ dodáva.

Poslanec NR SR a tímlíder strany pre školstvo Martin Poliačik je rád, že občiansky sektor prichádza nielen s pobádaním politikov k zmene, ale aj s konkrétnymi odborne vypracovanými návrhmi.

„Myslíme si, že predvolebná diskusia má byť vecná a konštruktívna a ľudia by sa mali rozhodovať na základe programov kandidujúcich politických strán. Preto si myslíme, že voliči by sa mali rozhodovať aj podľa toho, ako sa napríklad jednotlivé politické strany postavia k téme korupcie a fungovania právneho štátu,” hovorí za iniciatívu Štrngám za zmenu riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát.

- Reklama -