SaS: J. Kiššová zvoláva mimoriadny hospodársky výbor pre kolaps portálu Slovensko.sk

0

„Portál verejnej správy slovensko.sk pri svojej prvej väčšej záťaži trestuhodne zlyhal, keď Všeobecná zdravotná poisťovňa rozosielala firmám zúčtovanie zdravotného poistenia. Podnikateľov nešokoval len komplikovaný proces získania príslušného dokumentu, nefungujúce čítačky, ale aj neúmerne dlhá doba, ktorá uplynula medzi potvrdením prevzatia úradného dokumentu a jeho samotným doručením do elektronickej schránky. Boli to doslova dlhé hodiny,“ poznamenala J. Kiššová.

Strana SaS považuje za škandál, že systém za desiatky miliónov eur vykazuje takéto elementárne nedostatky. „Žiadame Najvyšší kontrolný úrad SR, aby preveril hospodárnosť doteraz vynaložených verejných peňazí na informatizáciu verejnej správy. Milióny vynaložené na systém, ktorý sa pri prvej väčšej záťaži ocitol za hranicou funkčnosti, považujeme za spreneverené,“ pokračovala poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre hospodárske záležitosti J. Kiššová.

Podľa liberálov je príznačné, že Úrad vlády SR ako správca ústredného portálu slovensko.sk doteraz nevyvodil žiadnu personálnu zodpovednosť za daný stav. „Nasvedčuje to len tomu, že táto hanba sa opäť deje v réžii strany Smer-SD a jej klientov. Je to ďalší príklad nezáujmu strany Smer-SD o veci verejné. Nezáujmu o to, aby Slovensko bolo krajinou s modernou verejnou správou, ktorá slúži občanom,“ tvrdí SaS.

„Opätovne vyzývame podpredsedu vlády a digitálneho lídra Petra Pellegriniho, aby do času odstránenia chýb vláda pozastavila povinnosť podnikateľov komunikovať s orgánmi verejnejmoci elektronicky,“ doplnil poslanec NR SR za SaS Karol Galek.

- Reklama -