SaS: Holjenčík nemá čo robiť na regulačnom úrade, Žiga má konať

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Boli sme svedkami toho, k čomu viedlo konanie pána Holjenčíka, k akému chaosu a akým škodám bývalý šéf regulačného úradu mnohých doviedol,“ poznamenala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová a pokračovala: „Na základe čoho pán Holjenčík poskytuje úradu svoje služby, svoju súčinnosť a svoje poradenstvo? Na základe akého mandátu, akého poverenia a akú zodpovednosť za svoje aktivity nesie?“

SaS žiada ministra hospodárstva Petra Žigu, aby konal. Ak odstúpenie Jozefa Holjenčíka nebolo len trápne divadlo pre rozčúlených občanov, malo by súčasné vedenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví dostať od ministra jasný signál, že Holjenčíkov pohyb po úrade nie je vítaný. Predíde sa tým ďalším škodám.

SaS pritom už v máji minulého roka predložila návrh zákona o regulácii, ktorý mohol zabrániť kauze vysokých cien energií. Vládna koalícia ho však odmietla. „Naše návrhy smerujú predovšetkým k odpolitizovaniu tohto úradu, keďže jeho nezávislosť je naozaj kľúčová. Zneužívanie úradu pred voľbami, ako aj ovplyvňovanie cenovej regulácie regulovanými subjektami sme tu už mali. Vymenovanie nového predsedu ÚRSO je však možné už aj dnes podľa súčasného znenia zákona a vôbec nie je potrebné čakať na jeho zmeny,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tílmíder strany pre energetiku Karol Galek.

- Reklama -