SaS: Grécko je zrelé na haircut, ale aj na drachmu

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Zatiaľ, čo minister financií Wolfgang Schäuble tvrdí, že odpísanie časti gréckeho dlhu neprichádza do úvahy, minister hospodárstva Sigmar Gabriel naopak vyzýva ministrov financií členských štátov eurozóny, aby začali rokovania o jeho úľave. Jeho postoj je totožný s tým, čo si o udržateľnosti dlhu Grécka myslí aj Medzinárodný menový fond,“ povedal Sulík

Podľa predsedu liberálov sa tak napĺňa scenár, o ktorom strana SaS hovorí od samého začiatku krízy. „Dlh Grécka je ďaleko za hranicou jeho schopnosti splácania, a preto mala krajina prejsť riadnym bankrotom a zároveň vystúpiť z eurozóny, aby mohla prostredníctvom devalvácie svojej národnej meny obnoviť svoju konkurencieschopnosť,“ vysvetľuje Sulík a dodáva, že odpísanie pohľadávok a z toho vyplývajúce straty pre banky a finančný sektor mali riešiť jednotlivé štáty ad hoc vrátane rekapitalizácie takzvaných systémových bánk.

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder pre verejné financie Eugen Jurzyca považuje voľbu pomoci na medzištátnej úrovni namiesto štandardných postupov oddlženia za experiment, ktorý nemá obdobu a vďaka ktorému sa Grécko už niekoľko rokov potáca v hospodárskej a politickej depresii. „Výzva nemeckého ministra hospodárstva Sigmara Gabriela prichádza v čase, keď podstatnú časť gréckych dlhov už podopierajú daňoví poplatníci členských krajín eurozóny, pričom odchod Grécka z eurozóny nemá politickú podporu politikov. Strana SaS vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby zaujala k takzvanému haircutu gréckeho dlhu jasný postoj,“ dodáva Jurzyca.

- Reklama -