piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Fico jednou rukou dáva drobné a druhou berie strechu nad hlavou

SaS: Fico jednou rukou dáva drobné a druhou berie strechu nad hlavou

0
Robert Fico (Autor: TASR)

Podľa novely zákona bude ambulantná sociálna služba, teda aj denné stacionáre a domovy sociálnych služieb s ambulantnou formou odkázanosti financované len vo výške 50 % sumy poskytovanej pre pobytové sociálne služby. Pre niektorých klientov je to menej ako 100 eur mesačne. Sú to často ľudia s najnižšími príjmami, odkázaní na dávky od štátu. Táto suma nepostačuje na to, aby si klient mohol zaplatiť dennú starostlivosť.

„Na jednej strane dostanú dôchodcovia symbolickú sumu k svojej penzii, na druhej im siahne na zariadenie, na ktoré sú odkázaní,“ konštatuje podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Denné stacionáre znamenajú pre mnohých najmä starších ľudí miesto, kde môžu dostať zdravotnú starostlivosť, stretnúť sa s inými ľuďmi, a súčasne sú pre rodiny týchto starých ľudí istotou, že o ich rodičov je postarané a nemusia sa o nich báť. „Fico berie ľuďom šancu na dôstojnú starobu,“ vysvetľuje L. Nicholsonová a dodáva: „Teoreticky by ľuďom mali na pobyt v stacionároch prispievať obce, tie však už dopredu avizujú, že nemajú dosť peňazí a tento druh sociálnej služby nebudú môcť podporovať v potrebnom objeme. Prevažná väčšina obcí nefinancuje ani doterajšie svoje kompetencie, napríklad opatrovateľskú službu, a preto už teraz vedia, že nebudú mať ani na zaplatenie nových povinností.“

Problémom, ktorý budú musieť denné stacionáre vyriešiť, je aj to, že štátnu podporu budú môcť využiť len na svojich zamestnancov, ale nie na nájomné, energie, stravu, upratovanie či údržbu zariadení.

Najťažšiu situáciu budú mať malé obce s nízkym rozpočtom. „Niektorí poskytovatelia avizujú, že zatvoria denné stacionáre v tomto roku alebo začiatkom budúceho roka. A to je ďalší z dôsledkov tristného vládnutia sociálneho kabinetu,“ uzatvára Nicholsonová.

 

- Reklama -