SaS: Elektráreň v Novákoch ohrozuje zdravie a peňaženky ľudí, chceme mimoriadny výbor

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Od 1. 1. 2016 platia v celej Európskej únii nové emisné limity. Viaceré prevádzky z týchto dôvodov museli investovať do nových technológií, aby ich dosiahli. Stalo sa tak aj v Novákoch, kde tepelnú elektráreň na domáce uhlie prevádzkujú Slovenské elektrárne. „Bloky 1 a 2 prešli v roku 2015 technologickou obnovou za 40 miliónov eur. Bloky 3 a 4 sa Slovenské elektrárne rozhodli radšej natrvalo odstaviť,“ povedala Kiššová.

O to viac sme boli prekvapení, keď sa minulý týždeň v rámci európskeho systému nahlasovania plánovaných odstávok elektrární objavila informácia o dvojdennom prerušení výroby elektriny na dávno odstavenom bloku 3. „Blok 3 nikdy nesplnil a neplnil nové emisné limity, nebola na ňom vykonaná žiadna úprava, k jeho opätovnému spusteniu nebolo žiadne konanie a neexistujú povolenia. Teda aspoň nie je možné ich vypátrať na miestach, kde majú byť zverejnené,“ informovala Kiššová.

Poslanec a člen hospodárskeho výboru Karol Galek pripomenul, že pre Slovenské elektrárne je prevádzka tepelnej elektrárne v Novákoch nerentabilná, čo viackrát sami potvrdili vo výročných správach a v roku 2015 ju plánovali uzavrieť. Tieto plány im však prekazilo nariadenie vo Všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ) z marca minulého roka a elektrinu v Novákoch budú podľa neho musieť vyrábať až do roku 2030. Takto vyrobená elektrina je dotovaná, avšak nie zo štátneho rozpočtu ale v cene elektriny sa na to skladajú všetci odberatelia na Slovensku.

„Jediný, komu na pálení domáceho uhlia môže záležať, je riaditeľ Hornonitrianskych baní Peter Čičmanec, ktorý je výhradný dodávateľ uhlia pre Slovenské elektrárne. Bežná sadzba hrubej marže baní je v nadštandardnej výške 57 % a ich zisk je napriek tomu, že sú čisto súkromnou spoločnosťou, garantovaný štátom. Ak by nebolo množstvo vyrobenej elektriny z domáceho uhlia podľa VHZ splnené, pre Hornonitrianske bane by to znamenalo síce nižší zisk, avšak nižšie ceny elektriny pre ľudí. Toto sa však nedeje, keďže za sporných okolností bola spustená prevádzka v neekologickom bloku B3,“ vysvetlil Galek.

Poslankyňa a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová zopakovala, že z dôvodu neplnenia emisných limitov bola prevádzka blokov B3 a B4 povolená len v obmedzenom režime do konca minulého roka. „Nedodržiavanie podmienok je sankcionované od 1. 000 do 333 tisíc eur. Okrem toho, elektrárne budú musieť platiť poplatok za zvýšené emisie. Zrejme sa to niekomu oplatí aj pri najvyššej pokute,“ dodáva Zemanová s tým, že elektrárne Nováky spustením odstavených kotlov do prevádzky ohrozujú životné prostredie a zdravie ľudí. „A toto si ľudia sami sebe platia v odbere elektriny, čo je úplná nehoráznosť,“ povedala.

Podľa jej slov preto smiešne vyznieva informácia o tom, že sa štátny tajomník envirorezortu sa stal podpredsedom OECD pre oblasť zeleného hospodárstva. Rovnako to je aj s prijatím Parížskej dohody. „Vyzývame ministerstvo životného prostredia, aby urýchlene vykonalo kontrolu v súvislosti s dodržiavaním podmienok prevádzky a konkrétne podmienky odstavenia blokov B3 a B4,“ uzavrela Zemanová.

- Reklama -