SaS: Cudzí policajti chrániaci Slovensko bez nášho súhlasu sú pre nás neprípustní

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

V praxi to má znamenať, že EK chce mať možnosť nasadzovať pracovníkov novej európskej agentúry na ochranu hraníc bez súhlasu štátov, ktorých sa takýto krok týka.

„Spoločný zbor na ochranu vonkajších hraníc EÚ vítame, lebo kritická situácia si vyžaduje odvážne riešenia. No EK ju zneužíva na posilnenie kompetencií voči členským štátom. Predstava, že by po Slovensku pochodovali holandskí policajti bez súhlasu SR je pre nás nepredstaviteľná,” uvádza tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Spoločný zbor na ochranu vonkajších hraníc EÚ by mohol zamedziť tomu, aby členské štáty zavádzali jednostranné hraničné kontroly a oslabovali tak schengenský systém. „Pracovníci agentúry FRONTEX by mohli byť nasadzovaní aj v štátoch, ktoré nie sú členmi EÚ a mohlo by sa to rozšíriť aj na ďalšie krajiny- teda Srbsko a Macedónsko, dokonca aj Turecko alebo Líbya. Ale toto sa môže diať len so súhlasom jednotlivých krajín,” dopĺňa podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Zároveň by členské štáty únie, ktoré sa nenachádzajú na vonkajších hraniciach EÚ, mali poskytovať viac pomoci tým členom, ktorí takéto hranice majú. „Aj tento krok vítame. Toto je tá pravá solidarita a medzinárodná spolupráca, kde môže byť Slovensko prospešné. Očakávame preto, že Robert Fico, Robert Kaliňák a Miroslav Lajčák vyvinú týmto smerom svoje diplomatické úsilie a prestanú sa orientovať úzkoprso na kampaň spojenú s marcovými voľbami,” zdôrazňuje Galko.

Rešpektujeme, že súčasná situácia si zaslúži bezprecedentný prístup, avšak využiť súčasnú krízu na takýto vážny zásah do suverenity krajín únie je pre nás neakceptovateľné. „To čo Európa v skutočnosti potrebuje je dodržiavanie pravidiel a efektívne uplatňovanie sankcií voči tým, ktorí ich nedodržiavajú,“ uzatvára Klus.

- Reklama -