štvrtok, 18 apríla, 2024
10.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Čo občania získajú na vyšších mzdách, stratia vo vyšších cenách

SaS: Čo občania získajú na vyšších mzdách, stratia vo vyšších cenách

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Dvojpercentný inflačný cieľ je nezmysel a v priamom rozpore s poslaním ECB. Poslanie ECB je stabilita cien, a to je 0 %-tná inflácia. Snáď nechce guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch tvrdiť, že ak mlieko stojí dnes 1 euro a o rok 1,02 eur, že to je stabilnejšia cena, ako keď je cena mlieka stále 1 euro,“ vyjadril sa predseda SaS Richard Sulík.

Slovensko s júnovou infláciou na úrovni troch percent patrí ku krajinám s dynamickým rastom inflácie oproti priemeru a tento negatívny trend trvá už dlhšie. „Národná banka Slovenska však doteraz neposkytla verejnosti žiaden názor, prečo sa tak deje, prečo ceny na Slovensku rastú rýchlejšie ako napríklad v Poľsku, ktoré je v inflácii pod priemerom EÚ i eurozóny,“ povedal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca, ktorého doplnila podpredsedníčka strany a tímlíderka SaS pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová: „Podľa nášho názoru sa slovenská ekonomika prehrieva a prispela k tomu najmä vláda, ktorá nevyužila dobré časy na razantnejšie znižovanie deficitu verejných financií, a zároveň svojimi administratívnymi opatreniami umelo zvyšovala na Slovensku mzdy, a teda aj mzdové náklady firmám.“ 

Výsledkom podľa SaS je, že značnú časť z toho, čo občania získajú na vyšších mzdách, stratia vo vyšších cenách. Nehovoriac o tom, že sa im reálne znehodnocujú úspory. 

Ceny rastú, NBS mlčí. Má dohodu s P. Kažimírom o neútočení?

„Mlčanie Národnej banky Slovenska a bagatelizovanie tohto problému zo strany ministerstva financií len nahráva tým pozorovateľom, ktorí v kuloároch šíria informáciu, že minister financií Peter Kažimír a guvernér NBS Jozef Makúch uzavreli akýsi pakt o neútočení, na základe ktorého sa centrálna banka zdrží akýchkoľvek negatívnych komentárov smerom k vláde. To by však znamenalo, že NBS nie je nezávislá, ako jej to ukladá zákon,“ dodávajú liberáli.

 

- Reklama -