SaS: Chýbajúce učebnice sú dôkazom zlyhávajúceho riadenia školstva

0
Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

„Bude to celá generácia detí, ktorá vďaka Mikolajovej pseudoreforme vyrástla bez kníh v školách, často aj pri kľúčových predmetoch. Učitelia miesto zvyšovania svojej kvalifikácie mrhajú časom pri skladaní materiálov z jednej hodiny na druhú, lebo deťom nemajú ako dať do ruky základné informácie v zrozumiteľnej podobe,“ dodáva Poliačik.

Pripomína, že školstvo trpí na úrovni základných škôl snahou o mikroriadenie každej školy až do posledného detailu. „Učitelia ani vedúci pracovníci na školách nemajú priestor pre vlastné rozhodnutia a realizáciu vlastných vízií o najlepšej ceste vzdelávania svojich žiakov. Pritom by úplne stačilo uvoľniť pravidlá, peniaze na nákup učebníc dať do rúk priamo školám a nechať ich, aby pre deti vybrali to, z čoho sa im učí najlepšie,“ hovorí liberál s tým, že jedinou úlohou ministerstva by bolo overiť, či je taký materiál vhodný pre použitie v školách daného stupňa.

Cestou z tejto šlamastiky je prenesenie viac rozhodovacích kompetencií na samotné školy a dôrazná reforma činnosti organizácií ako Školská inšpekcia alebo metodické centrá. „Ideálom je prostredie, v ktorom kvalitné školy majú od štátu svätý pokoj a tie ostatné od neho majú plnú podporu pri svojom zdokonaľovaní,“ uzatvára Poliačik.

- Reklama -