SaS: Chceme pomôcť ľuďom, ktorým pre dlhy v nebankovkách hrozia exekúcie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Dnes pri exekúciách je obdobná situácia. Všeobecná amnestia na exekúcie je právny nezmysel, lebo štát by vstupoval do súkromnoprávneho vzťahu dvoch súkromných subjektov a toto náš právny poriadok nepripúšťa. Zároveň vnímame, že veľké množstvo exekúcií s pomerne nízkou istinou a vysokým príslušenstvom predstavuje reálny problém v spoločnosti. A tvrdíme, že vo veľa prípadoch ide najmä o nedostatok právnej pomoci. Teda ak je dôvodom nedostatočná právna pomoc, pokúsime sa pomôcť dotknutým občanom konkrétne a ihneď a nielen v rámci predvolebných sľubov,“ povedal na dnešnej tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík.

Podľa tímlídra strany pre spravodlivosť Alojza Baránika podstatou problému je to, že väčšina dlžníkov nebankoviek nemá k dispozícii ani základnú právnu pomoc. „Na Slovensku síce máme Centrum právnej pomoci, ale podmienky na poskytnutie ich služieb sú nastavené tak, že máloktorý z dlžníkov ich spĺňa a mnohokrát sa o nich ani nedozvedia. Centrum podľa vlastných slov tvrdí, že je úplne zahltené a dlžníkom sa pomoci nedostane,“ povedal Baránik. 

Ďalším problémom je to, že centrum poskytuje pomoc ľuďom v hmotnej núdzi. Keď dlžník podmienky nesplní, je odkázaný len na pomoc advokáta, čím vzniká veľká priepasť medzi tými, ktorým pomoc poskytuje centrum a tými, ktorí sú odkázaní na advokáta. „Preto sme sa rozhodli aspoň základnou právnou radou pomôcť ľuďom, ktorí si v týchto situáciách nevedia poradiť. Vytvorili sme pre nich mailovú adresu exekucie@strana-sas.sk, na ktorú keď nám dlžníci nebankoviek napíšu, dostanú od nás právnu pomoc,“ dodal Baránik.

Dôvodom tohto problému je podľa Alojza Baránika hlavne to, že mnoho nebankových úverov napĺňa znaky trestných činov, ale orgány činné v trestnom konaní ich nestíhajú. A to napriek tomu, že sa často ide o úžeru. „Musíme si uvedomiť, že na definíciu úžery je treba posudzovať nie len samotný úrok, ale aj všetky náklady a príjmy, ktoré veriteľ od jednotlivých dlžníkov dostáva. Myslíme si, že keby trestnoprávne poňatie tohto problému dostalo vyššiu prioritu, veľká časť problému by bola odstránená,“ uzavrel Baránik.

- Reklama -