SaS: Angela Merkelová premeškala šancu zabrániť ďalším ľudských tragédiám

0
Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

„Žiaľ, rokovania, ktoré nemecká kancelárka v Turecku viedla, možno bez preháňania považovať za ďalšiu premárnenú príležitosť, ako zvrátiť tragický a vskutku nebezpečný vývoj migračnej krízy,“ konštatuje tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.  Pokračuje: „EÚ iba rozpráva, rokuje a na summitoch sa de facto len „jedia chlebíčky“. Európskym politikom okrem zodpovednosti chýba najmä odvaha predkladať racionálne a efektívne riešenia.“

SaS kladie vo svojom programe zahraničnej politiky dôraz na to, že únia by mala v prvom rade riešiť problémy Európanov a nie len o nich diskutovať. Absencia odvážnych riešení pridáva odvahu extrémistom. SaS dlhodobo a konzistentne upozorňuje, že nemecká kancelárka svojimi politickými rozhodnutiami a výrokmi o kultúre pohostinnosti a schopnosti zvládnuť akýkoľvek utečenecký nápor nepriamo spôsobila ľudské tragédie a vystavila Európu vážnemu nebezpečenstvu dezintegrácie. Namiesto toho, aby tento trend zastavila, či otočila, ho naopak posilňuje oslabovaním politických pozícií EÚ a ďalšími ad hoc rozhodnutiami.

„Čo je však najhoršie, Angela Merkelová v týchto dňoch premrhala najvhodnejšiu príležitosť využiť svoju politickú váhu na presadenie jediného skutočného a zároveň humánneho riešenia, ktorým je okamžité zriadenie utečeneckých táborov s adekvátnou sociálnou vybavenosťou o. i. na tureckom území, ktoré by boli pod bezpečnostným a finančným patronátom EÚ a ktoré by zároveň slúžili ako toľko krát avizované hot spoty pre všetkých žiadateľov o azyl,“ zdôrazňuje Klus. Práve týmto krokom by sa zamedzilo prekvitajúcemu biznisu s ľudským nešťastím, z ktorého profitujú najmä pašeráci, nehumánnemu a bezcieľnemu presunu stoviek tisícov migrantov naprieč Európou a v neposlednom rade rozpadu symbolu zjednotenej a slobodnej Európy – Schengenu.

Podľa podpredsedu SaS a exministra obrany Ľubomíra Galka ani to, ako sa v tejto situácii zachovala slovenská vláda, nie je správne. „Nesmieme podľahnúť snahe vládnej strany zneužívať nešťastie prichádzajúcich do EÚ na posilňovanie policajného štátu,“ upozorňuje Galko a pripomína, že SaS nesúhlasí ani s navyšovaním počtu policajtov. „Drvivú väčšinou policajtov považujem za čestných a slušných ľudí. Sú však zneužívaní na marketingové účely a strašenie obyvateľov. SaS to takto robiť nechce a nebude.“

Strana SaS bude podporovať akékoľvek medzinárodné úsilie o diplomatické riešenie vojnového konfliktu v Sýrii s veľmi aktívnou účasťou slovenskej diplomacie. „Kým však lietajú stíhačky, nedá sa mierovo rokovať. Strana SaS ako jediná predstavila ucelené celoeurópske riešenia. Dnes sa ukazuje, že sa k nim treba opäť vrátiť, napríklad k vybudovaniu centrálnych táborov mimo územia EÚ,“ uzatvára Galko.

Európska únia musí urýchlene pripraviť akčný plán implementácie ostatnej dohody s Tureckom – prednostne v súvislosti s distribúciou pomoci do utečeneckých táborov na území Turecka. Následne presadiť ich presun pod bezpečnostný a finančný patronát EÚ a transformáciu na  hot spoty pre všetkých žiadateľov o azyl v krajinách EÚ a EHP. Stabilizácia demokratických procesov na Blízkom východe a v severnej Afrike musí byť prioritou spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ.

- Reklama -