SaS: Aktuálne dianie v Sýrii situáciu zhoršuje a znamená ďalších utečencov

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Ak je totiž pravda, že ruské vojenské jednotky v Sýrii bombardujú pozície umiernenej opozície, ktorú podporujú USA, ale aj Európske štáty, namiesto deklarovaného boja proti ISIS, koniec vojny je v nedohľadne na rozdiel od prívalu utečencov“, uvádza tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

V prípade potvrdenia týchto informácií Rusko sa dostane do rovnakej pozície ako nedávno Turecko, ktoré si deklarovaným bojom proti ISIS riešilo najmä svoje vnútropolitické rozpory s kurdskou menšinou. „Samozrejme s tým rozdielom, že jednoznačným zámerom Ruska, je najmä posilniť si svoj status veľmoci v tomto dôležitom geopolitickom priestore. Rusko sa tým navyše dostane do pozície, v ktorej „zlodej kričí chyťte zlodeja“, keďže minister zahraničia Sergej Lavrov donedávna tvrdil, že sú to práve západné veľmoci, ktoré svojou vojenskou prítomnosťou destabilizujú celý región“, hovorí Klus.

Podotýka, že mier na blízkom východe bez Ruska nebude, preto stále platí, že jedinou cestou je spojenie síl proti najväčšej civilizačnej hrozbe dneška, Islamskému štátu. „Obávam sa však, že aktuálne dianie veci skôr zhoršuje ako im pomáha“, uzatvára Klus. 

- Reklama -