SNS: Vymáhanie neplatenia výživného preberie na seba štát

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„Hovoril som na túto tému aj s ministrom práce. Našou predstavou je, aby sociálna poisťovňa prebrala na seba povinnosť vymáhania alimentov pri nezodpovedných rodičov, ktorým síce súd určil výživné, ale tí ho neplatia. Je to veľký problém najmä slobodných matiek, ale ide aj o isté percento otcov,“ vysvetľuje predseda SNS Andrej Danko potrebu pomoci pre rodičov, ktorí vychovávajú deti sami a majú problémy s platením súdom určeného výživného od druhého rodiča.

Zároveň by štát mal v procese vymáhania nevyplateného výživného, okrem súdnych záležitostí, prebrať na seba aj povinnosť platenia financií pre rodičov, ktorých sa to týka.

„Tie mamy, ale aj niektorí otcovia, sa nachádzajú naozaj v ťažkej situácií. Nemajú financie od druhého rodiča a zároveň musia ďalšie nemalé peniaze použiť na súdy. Pritom mnohí na to vôbec nemajú peniaze, aj preto je našou povinnosť pomôcť im,“ vysvetľuje ďalej predseda SNS Andrej Danko.

Ďalšou víziu silného sociálneho štátu je už aj medializovaný 13 plat.

„Sme presvedčení, že dobrou stimuláciou pre zamestnávateľov bude po odpracovaní 12 tich kalendárnych mesiacov aj 13 ty plat. Pre podnikateľov bude tento plat, v kombinácií s inými úľavami, oslobodený od odvodových a daňových zaťažení. Takýto stimul by mal budovať sociálnu väzbu so svojimi zamestnancami.“ Hovorí o ďalšej možnosti pre našich občanov Andrej Danko a dodáva:

„Ideálne by bolo dosiahnuť tieto zmeny skôr, ale stále si uvedomujeme mandát, ktorý sme od voličov dostali. Nič mi však nebráni o týchto zmenách hovoriť so svojimi koaličnými partnermi.“ Víziu Silného sociálneho štátu po roku 2020, by mala strana prijať na najbližšom sneme, ktorý sa chystá už v apríli.

- Reklama -