SNS: Vojenskí duchovní majú za cieľ plniť odlišné úlohy ako ostatní vojaci, nemali by mať zbraň automaticky

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Ich úlohou nie je ovládať streľbu zo zbrane, ale duchovne viesť tých, ktorí sa dostávajú do situácií, v ktorých môže dôjsť k tomu, že budú musieť použiť zbraň. Policajní, vojenskí a väzenskí duchovní by mali mať pridelenú zbraň, respektíve možnosť ju použiť iba so súhlasom príslušnej cirkevnej autority. Ak by to okolnosti vyžadovali, má byť duchovnému bez pridelenej zbrane poskytnutá primeraná ochrana. Tento zákon poslanci 81 hlasmi posunuli do druhého čítania.

Cieľom tejto novely zákona je vytvorenie zákonnej možnosti pre rozhodnutie na držbu zbrane osobám poverených duchovnou a pastoračnou službou. „Duchovní pôsobiaci v Policajnom zbore Slovenskej republiky, Zbore väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky alebo v Ozbrojených silách Slovenskej republiky budú môcť požiadať u príslušnej cirkevnej autority o pozbavenie povinnosti mať pridelenú zbraň, ktorá im teraz vyplýva zo zákona. Na základe ich rozhodnutia osobitne alebo príslušnej cirkevnej autority všeobecne im bude zbraň odňatá a v prípade potreby im bude poskytnutá primeraná ochrana zo strany ozbrojeného zboru alebo ozbrojených síl.“ Vysvetlil poslanec a podpredseda Anton Hrnko.

„Použitie zbrane môže viesť aj k smrteľným následkom, čo je v príkrom rozpore s prevažnou väčšinou náboženských vyznaní, keďže vo väčšine náboženstiev život vnímajú ako najvyššiu hodnotu. Osoby poverené duchovnou a pastoračnou službou majú za cieľ plniť úplne odlišné úlohy ako ostatní policajti, príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže alebo vojaci.“ Upresnil predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Odlišné vnímanie duchovnej služby v ozbrojených zboroch a v ozbrojených silách uplatňujú aj v iných krajinách sveta, napríklad v Nemecku, Taliansku, Chorvátsku či Spojených štátoch amerických. „Novelizovanou právnou úpravou zosúlaďujeme našu legislatívu so ženevskými konvenciami,“ dodal na záver podpredseda SNS Hrnko.

- Reklama -