SNS: Vatry zvrchovanosti sa rozhoreli v Liskovej pri Ružomberku

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Zúčastnilo sa jej okolo sto ľudí, predovšetkým členov a sympatizantov Slovenskej národnej strany (SNS), ale aj ďalší občania.

Účastníkov Vatry zvrchovanosti privítal predseda Okresnej rady SNS v Ružomberku Miroslav Zigo. Vyzdvihol význam uvedeného podujatia. Na oslavu prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR sa niekoľko rokov stretávali občania pri vatrách, ktoré dostali názov „Vatry zvrchovanosti.”

Okolnosti prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky priblížil v príhovore štátny tajomník ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič. Hovoril aj o širších súvislostiach, ktoré predchádzali prijatiu uvedeného dokumentu. Pripomenul, že slovenský národ už v polovici 19. storočia prezentoval svoju snahu o svojbytnosť. Toto sa nieslo aj dejinami 20. storočia. Zdôraznil, všetko sa to začalo prijatím Žiadostí slovenského národa v roku 1848. Za slovenský národ bojovala aj kňaz a politik Andrej Hlinka.

V tomto roku si prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR pripomíname už po 25. raz. Slovenská národná rada (SNR) ju schválila v roku 17. júla 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vyhlásila ňou zvrchovanosť Slovenskej republiky (SR). Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR – 17. júl – je na základe zákona NR SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR.

Vatry zvrchovanosti sa zúčastnili aj kandidáti na poslancov Žilinského kraja (ŽSK) za SNS z okresu Ružomberok a kandidát na predsedu ŽSK za SNS Ján Mikolaj.

Na oslavu prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR sa niekoľko rokov stretávali občania pri vatrách, ktoré dostali názov „Vatry zvrchovanosti“.

Vatru zvrchovanosti zapálili večer 14. mája aj v lokalite Háj v Liptovskom Mikuláši. Horela na tradičnom mieste, vysoko nad mestom.

Zišlo sa tam okolo 200 ľudí a medzi nimi aj štátny tajomník ministerstva vnútra R. Urbanovič, liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč, poslanci mestského zastupiteľstva a široká verejnosť.

- Reklama -