piatok, 19 apríla, 2024
11.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SNS: Spomienka na černovských martýrov

SNS: Spomienka na černovských martýrov

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Význam tragickej udalosti v Černovej pre slovenský národ vyzdvihol v príhovore Š. Zelník.  Okrem iného uviedol: „Prišli sme sa pokloniť práve tým, ktorí položili život za pravdu a spravodlivosť. Je to odkaz pre nás, pre všetkých, aby sme ten odkaz mali v pamäti, rozširovali ho ďalším generáciám a podľa tohoto odkazu aj konali.“

Predseda občianskeho výboru mestskej časti Černová Patrik Habo poďakoval organizátorom pietnej spomienky v Černovej .“Som rád, že strana SNS nezabúda na Černovú, na odkaz Andreja Hlinku, na krvavé udalosti, ktoré sa tu stali pred 111 rokmi. Som presvedčený, že tento odkaz a posolstvo je dôležité posúvať ďalej. Nesmieme zabudnúť na toto obdobie, ktoré formovalo naše dejiny,“ povedal P. Habo.

V Černovej, ktorá je mestskou časťou  Ružomberok, došlo 27. októbra 1907 k vzbure miestneho obyvateľstva proti maďarskému útlaku, krvavo potlačenej streľbou uhorských žandárov do bezbranných ľudí. Bezprostredným dôvodom spomínanej udalosti, známej ako černovské krvipreliatie, bol spor o vysviacku miestneho kostola, postaveného hlavne pričinením popredného slovenského politika a kňaza Andreja Hlinku, černovského rodáka.

Černovská tragédia si vyžiadala pätnásť životov Černovčanov, niekoľko desiatok bolo zranených. Udalosti v Černovej a streľba žandárov do zástupu nevinných ľudí vyvolali ostré reakcie nielen doma, ale aj za hranicami vtedajšieho Rakúska-Uhorska.

 

- Reklama -