štvrtok, 28 marca, 2024
12.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SNS: Slovensko potrebuje novú koncepciu rodinnej a demografickej politiky

SNS: Slovensko potrebuje novú koncepciu rodinnej a demografickej politiky

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„Rodina je základnou bunkou spoločnosti a je našou povinnosťou ju chrániť. Zároveň však nemôžeme zabúdať ani na tých, ktorí nežijú  v úplnej tradičnej rodine. Naša podpora bude smerovať aj k osamelým rodičom s deťmi.“ Zdôraznila podpredsedníčka SNS Eva Smolíková. Zákon z dielne SNS vymedzuje minimálny povinný obsah každej vypracovávanej doložky vybraných vplyvov predkladaných návrhov právnych predpisov do pripomienkového konania. Určuje presne vybrané vplyvy, ktoré bude musieť každý zákon, alebo novela po novom posudzovať.

„SNS je presvedčená, že Slovensko potrebuje novú koncepciu rodinnej a demografickej politiky  a preto veríme, že tento krok bude efektívnym opatrením v prípade, ak by sa pripravovali legislatívne opatrenia, ktoré pôjdu proti rodine.“ Vysvetľuje poslankyňa Smolíková. Medzi šesť v praxi už posudzovaných vybraných vplyvov, predkladatelia navrhujú zahrnúť aj posudzovanie nových vplyvov, a to vplyvov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu. Systematické analytické posudzovanie vplyvov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu doteraz pri tvorbe právnych predpisov absentovalo. Napriek skutočnosti, že aj Ústava SR garantuje manželstvu, rodičovstvu a rodine osobitnú zákonnú ochranu.

„Bez náležitého analytického posudzovania návrhov právnych predpisov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu je dodržiavanie tohto ústavného záväzku ohrozené,“ upozornil jednej z predkladateľov, predseda poslaneckého klubu SNS, poslanec Tibor Bernaťák.

S koaličnými partnermi chce Slovenská národná strana zároveň rokovať aj o potrebe vytvorenia Rady vlády pre rodinu a demografický rast. Jej zriadenie vyplýva aj z neustáleho poklesu populácie v produktívnom veku a zároveň aj nárastom počtu ľudí starších ako 65 rokov. Kým na Slovensku v roku 2014 pripadalo na jedného seniora 5 ľudí v produktívnom veku, v roku 2030 sa očakáva, že to budú už len traja. V Európskom kontexte ide pritom o jednu z najrýchlejšie prebiehajúcich demografických zmien.

 

- Reklama -