SNS: Predseda parlamentu A. Danko ocenil aktivity končiaceho sa maďarského predsedníctva vo V4

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Slovenské predsedníctvo V4 bude rámcované voľbami do Európskeho parlamentu, rovnako avizovaným odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ, či náročnými vyjednávaniami o spoločnom európskom rozpočte na obdobie po roku 2020. Na prelome mája a júna 2019 na Bratislavskom hrade zasadne Parlamentné zhromaždenie Severoatlantickej aliancie, od januára 2019 preberáme predsedníctvo v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE). „Je samozrejmé, že sa budeme v rámci V4 snažiť nájsť aj tematické prieniky nielen v týchto oblastiach. Téma, ktorú však budem otvárať na našich rokovaniach bude aj kybernetická bezpečnosť a množiace sa útoky v priestore internetu, o ktorých je nutné odborne diskutovať a čím skôr prijať zásadnú legislatívu,“ skonštatoval predseda NR SR Andrej Danko a dodal, že namiesto jednostrannej kritiky chceme prichádzať s konštruktívnymi návrhmi a riešeniami, ktoré by boli široko akceptovateľné. „Budeme sa zasadzovať za užšiu koordináciu a posilňovanie spolupráce v témach, v ktorých máme dostatočnú expertízu a skúsenosti a môžeme tak priniesť podnety pre zaujímavé riešenia v rámci relevantných formátov pre EÚ ako celok.“ Uzavrel tému predseda parlamentu.

Na parlamentnej úrovni sa V4 bude stretávať aj na plánovaných rozšírených rokovaniach. Plánuje sa stretnutie predsedov parlamentov štátov V4 + Nemecko a Francúzsko, ktoré by sa malo konať pri príležitosti 100. výročia ukončenia 1. sv. vojny 15. novembra 2018.  Slovenský parlament čaká aj stretnutie predsedov parlamentov štátov V4 + národných parlamentov Belgicka, Holandska a Luxemburska + parlamentného zhromaždenia Beneluxu (február/marec 2019) ako aj  stretnutie predsedov parlamentov štátov V4 + národných parlamentov Litvy, Lotyšska, Estónska + Baltského parlamentného zhromaždenia (máj/jún 2019). „Najväčším problémom je neustála zmena podmienok pre nové členské štáty. Musíme zjednotiť pravidlá a podmienky. Zároveň, musíme uzatvoriť zoznam štátov, ktoré budeme ešte prijímať do EÚ. Mojim cieľom počas nášho predsedníctva V4 bude pokračovanie v posilňovaní spolupráce národných parlamentov. Chcel by som prispieť k tomu, aby sa V4 stalo dôležitým nástrojom na dialóg s Európskym parlamentom.“ Povedal Andrej Danko.

Pri príležitosti neformálneho stretnutia predsedov parlamentov štátov Vyšehradskej skupiny na Balatone sa po dnešnom rokovaní začína futbalový zápas predsedov parlamentov krajín V4. Každý štát má svoje mužstvo vyskladané z poslancov jednotlivých parlamentov.

- Reklama -