SNS: Peniaze od štátu pomôžu farmárom pokryť ich náklady v prvovýrobe

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Projektom zelenej nafty sledujeme udržanie prvovýroby na Slovensku, zníženie vývozu kľúčových komodít a tým aj zníženie salda zahraničného obchodu. Pomôžeme konkurencieschopnosti našich producentov potravín a tiež očakávame vyšší podiel domácich potravín na pultoch obchodov. Poľnohospodárstvo je sektor s veľkým multiplikatívnym efektom, čo má vplyv aj na ďalšie odvetvia ako napríklad strojárstvo, chemický priemysel, potravinárstvo, obchod alebo služby. Peniaze vložené do projektu zelenej nafty sa teda Slovensku niekoľkonásobne vrátia.

„Poskytovanie štátnej pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe bude slúžiť vďaka novele na stabilizáciu dôležitej časti prevádzkových nákladov. Farmári môžu predkladať žiadosť o pomoc Pôdohospodárskej platobnej agentúre na základe výzvy, ktorá žiadosti skontroluje,“ doplnil poslanec NR SR za SNS Juraj Soboňa s tým, že agentúra posúdi splnenie podmienok a následne uhradí poľnohospodárovi kompenzáciu v sume verifikovanej výšky pomoci.

Platobná agentúra bude poskytovať pomoc presne podľa zákona, čiže podľa množstva určeného v normatíve spotreby minerálneho oleja. Normatív spotreby oleja v rastlinnej výrobe a na veľkú dobytčiu jednotku v živočíšnej výrobe zverejní platobná agentúra vo výzve.

- Reklama -