SNS: Na počesť M. R. Štefánika vznikla v Národnej rade výstava Veriť, milovať, pracovať

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„Keby Štefánik žil dlhšie, asi by 20. roky minulého storočia v Československu vyzerali inak. Pravdepodobne by inak dopadol aj boj s fašizmom v tridsiatych rokoch. Slovákom v ťažkých medzivojnových rokoch, aj počas druhej svetovej vojny chýbala v čele takáto osobnosť,“ poznamenal predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko.

Zároveň ocenil najmä jeho diplomatické skúsenosti, rovnako ako aj schopnosť vytvárať a rozvíjať vzťahy s rôznymi svetovými lídrami. Svojím vizionárstvom podľa jeho slov nadchol množstvo ľudí, vďaka svojej konzistentnej práci sa mu zasa podarilo priniesť množstvo inovácií, z ktorých sa čerpá až dodnes.

Výstavu s názvom Veriť, milovať, pracovať pripravil pri príležitosti výročia v Národnej rade Parlamentný archív. Artefakty sú zložené z fondov Parlamentného archívu NR SR, Federálneho zhromaždenia ČSFR a archívu Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky. Na výstave sú zároveň originály dokumentov, ktoré viedli k prijatiu dvoch právnych noriem, tzv. lex Štefánik. Prvý prijalo Federálne zhromaždenie na zásadný podnet svojho predsedu Alexandra Dubčeka dňa 23. apríla 1990. Išlo o zákon č. 117/1990 Zb. o zásluhách M. R. Štefánika o vznik spoločného štátu Slovákov a Čechov. Dňa 31. októbra 2000 si túto osobnosť uctila aj Národná rada Slovenskej republiky zákonom č. 402/2000 Z. z. o zásluhách Milana Rastislava Štefánika o Slovensko.

Výstava je doplnená o bankovky, mince a medaily s portrétom M. R. Štefánika, zapožičaných z Historického múzea SNM, viaceré z nich sa bežne nevystavujú. Expozícii nechýba ani Štefánikova busta z roku 1990 a fotografie z publikácií o ňom. Tie sú z knižničných fondov Parlamentnej knižnice. Dokumentujú jeho študentské roky, vedecké, cestovateľské, vojenské i politické angažovanie sa, najmä pri vzniku
Česko-Slovenska. Výstava bude sprístupnená až do konca septembra 2019.

 

- Reklama -