SMK: Služba by mala byť vykonaná v pomere, ktorý je stanovený zákonom

0
SMK (Autor: TASR)

Vysielanie pre menšiny by malo objemovo odrážať percentuálny podiel obyvateľstva patriaceho k danej národnostnej a etnickej skupine na celom území Slovenskej republiky podľa posledného sčítania ľudu.

Zo sčítania v roku 2011 vyplynulo, že maďarská národnostná menšina je u nás najpočetnejšia a prihlásilo sa k nej 8,5 percenta z celkového počtu obyvateľstva Slovenska. O iniciatíve SMK informovali médiá na štvrtkovej tlačovej besede predseda Republikovej rady SMK Péter Öry a podpredsedníčka SMK pre samosprávy a verejnú správu Ildikó Körösi.

Požiadavka SMK je súčasťou platného zákona o RTVS a SMK žiada jeho zosúladenie so zákonom o vysielaní a retransmisii. Predseda Republikovej rady SMK tvrdí, že podľa ich prepočtov RTVS na oboch televíznych okruhoch vlani v priemere týždenne vysielala 56 minút programu venovaného maďarskej národnostnej menšine, no podľa výsledkov zo sčítania ľudu by to mali byť takmer štyri hodiny.

SMK k návrhu vedú aj snahy ministerstva kultúry o zvýšenie tzv. koncesionárskych poplatkov pre RTVS. O podporu svojho návrhu novelizácie zákona o vysielaní a retransmisii sa uchádza u ministra kultúry Mareka Maďariča. Návrh aj s dôvodovou správou a sprievodným listom ministrovi kultúry adresovala Strana maďarskej komunity.

Podľa odpovede z ministerstva kultúry bude konať ďalej. Svoju iniciatívu SMK striktne neviaže na zvýšenie koncesionárskych poplatkov pre RTVS a podporu pre svoj zámer chce hľadať aj u ostatných národnostných menšín.

Zmena by totiž podľa SMK pomohla aj ostatným menšinám – Rómom, Rusínom, Nemcom a ďalším a tiež by priniesla rozvoj slovenskej spoločnosti.

“Filozofia je veľmi jednoduchá, pokiaľ osoby patriace k národnostným menšinám platia za nejakú službu sedem eur mesačne, tak si myslíme, že tá služba by mala byť vykonaná v pomere, ktorý je stanovený zákonom,” konštatoval na tlačovej besede Péter Öry. 

- Reklama -