SMK: Je zodpovednosťou aj strany Most-Híd, že rezort školstva pripadol strane SNS

0
Zľava: Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi, predseda Republikovej rady László Szigeti a člen rady Iván Farkas (Autor: SITA)

RR vyjadruje vďaku všetkým voličom SMK za odovzdané hlasy. Napriek snaživej práci v rámci volebnej kampane sa SMK nepodarilo dosiahnuť vytýčený ceľ – dostať sa späť do parlamentu a zúčastniť sa v rozhodovacej činnosti na celoštátnej úrovni. Zo štatistických údajov je jednoznačné, že najviac maďarských hlasov dostala práve SMK.

RR vidí dôvod nepriaznivého výsledku v nízkej volebnej účasti v obciach obývaných aj Maďarmi, ktorej hlavným dôvodom je rozpoltenosť, nedostatok spájania.

Získaných 105 tisíc hlasov nás zaväzuje k pokračovaniu v úsilí o zachovanie a zveľaďovanie našej komunity.  RR na základe Stanov SMK a návrhu republikového predsedníctva rozhodla o všeobecných voľbách a zvolaní republikového volebného snemu SMK na 11. júna 2016.

RR SMK považuje prebehnutý proces rokovaní o vytvorení novej vlády po voľbách za bezdôvodne unáhlený. Unáhlenosť rokovaní o vládnej koalícii je nepochopiteľná, nedávala žiadnu šancu na vytvorenie pravicovej vládnej koalície. Delegáti republikovej rady pokladajú za vážnu chybu, že dve strany novej koalície, Most-Híd a Sieť, nekládli vážne podmienky svojho vstupu do vlády.  Je zodpovednosťou aj strany Most-Híd, že rezort školstva pripadol strane SNS. Je znepokojujúce, že dirigentom zostáva naďalej Robert Fico, a najsilnejšie ministerstvá má v rukách Smer-SD.

Republiková rada Strany maďarskej komunity vníma vytvorenie novej vlády kriticky. Obe malé pravicové strany budú v nej hrať len druhé husle. Budeme minimálne takíto kritickí aj voči vládnemu programu založenom na príliš všeobecnom formulovaní vládnych priorít, čo už vopred naznačuje, čoho asi bude vskutku schopná nová slovenská vláda.

RR SMK naďalej presadzuje spoločný postup v zastupovaní záujmov Maďarov žijúcich na Slovensku. V súvislosti s rokovaním s Mostom-Híd vhlasuje, že k tomu môže dôjsť na základe rozhodnutia  nového vedenie strany, ktoré zvolí republikový volebný snem. SMK bude iniciovať rokovania aj s tými opozičnými  parlamentnými a mimoparlamentnými stranami, ktoré majú rebríček hodnôt podobný jej politike.

Výzva RR SMK k rodinám školopovinných detí

Vážení rodičia a starí rodičia,

Republiková rada Strany maďarskej komunity vychádzajúc zo skúseností, že v súvislosti so zápisom žiakov do základných škôl má každé rozhodnutie rodičov významný vplyv aj na ďalší osud celého spoločenstva, touto cestou si dovoľujeme vyzvať rodiny detí, ktoré v tomto roku dovršujú šiesty rok, aby sa držali svojich koreňov, kultúry i tradícií svojich predkov, a svojim potomkom umožnili štúdium v materinskej reči.

Sme presvedčení, že každé dieťa si dokáže získať najviac vedomostí iba v jazyku, v ktorom komunikuje v kruhu svojej rodiny i priateľov. Len tak sa môžu stať príslušníci nastupujúcej generácie skutočne konkurencieschopnými, a nespočetné množstvo pozitívnych príkladov dokazuje, že iba takto majú ozajstnú šancu, aby sa v živote lepšie presadili.

Zodpovedné rozhodnutie maďarských rodín ovplyvňuje aj vyhliadky na prežitie málotriednych škôl, a tým aj nádej na výučbu v materinskom jazyku v mieste bydliska.

Veríme, že v záujme Vašich detí a vnúčat sa rozhodnete múdro a uvážlivo.

- Reklama -