SKOK!: Povinné protikorupčné kurzy pre lekárov sú organizovaným výpalníctvom

0
Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

Naopak, sú organizovaným výpalníctvom voči lekárom, ktorých podmienky práce ešte stále nedosahujú európsku úroveň, hovorí predseda strany SKOK! Juraj Miškov.

„Ak chce vláda skutočne bojovať proti korupcii, musí prijať také opatrenia, ktoré budú komplexne zamedzovať akémukoľvek korupčnému konaniu v zdravotníctve, ale aj v ostatných oblastiach verejného života,“ povedal predseda strany SKOK! Juraj Miškov.

Protikorupčné kurzy podľa SKOK!-u zdravotníctvu nepomôžu a nevyriešia žiaden problém. Pripravia však lekárov o peniaze a o drahocenný čas – a ich poskytovatelia si nabalia vrecká.

„Na protikorupčné kurzy by mali ísť skôr politickí nominanti, ktorí zdravotníctvo tunelujú predraženými nákupmi, ako bolo piešťanské CT. A už by na tých kurzoch mohli aj zostať, a nemuseli by sa z nich vôbec vracať,“ dodal člen výkonnej rady SKOK! a protikorupčný expert, Kamil Krnáč.

Podľa Krnáča, je v slovenskom zdravotníctve dostatok peňazí, ale zároveň sa veľa plytvá a kradne. „Ak by sa zastavili predražené nákupy,  ak by sme sa zbavili organizovaných skupín, ktoré sa priživujú na dodávkach prístrojov a liekov – stačilo by, ak by sme nakupovali aspoň tak lacno a kvalitne ako v susednom Česku – zostalo by oveľa viac peňazí pre pacientov, lekárov a sestričky. A stratil by sa aj tlak na drobné úplatky a všimné pre lekárov,“ dodal Krnáč.

„Zdravotníctvo nie je jediná oblasť, ktorej sa úplatkárstvo týka. Netreba preto riešiť tento problém jednotlivo, ale je nutné prijať systémové opatrenia, ktoré budú naozaj účinné. Osvedčenie o absolvovaní protikorupčného kurzu tam rozhodne nepatrí, preto tento výsmech poctivým lekárom nebudeme podporovať, “ uzavrel Miškov.

- Reklama -