SKOK!: Antikoncepcia zadarmo je najúčinnejší nástroj pre plánované a zodpovedné rodičovstvo

0
Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

“SKOK! prichádza s riešením, ktoré pomôže ženám a rodinám, získať väčšiu kontrolu nad plánovaným zodpovedným rodičovstvom. Slovensko v niektorých oblastiach pripomína stredovek a toto je jedna  nich. Sme takmer poslednou krajinou v EÚ, kde nie je ženská antikoncepcia hradená zo systémov zdravotného poistenia. Preto SKOK! prichádza s návrhom novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia na septembrovú schôdzu NR SR, ktorou chceme umožniť úhradu ženskej antikoncepcie opäť zo zdravotného poistenia,” povedal predseda strany SKOK! Juraj Miškov.

“My, ženy, máme právo sa slobodne rozhodnúť kedy sme pripravené mať svoje deti a kedy nám to dovoľuje situácia, zázemie a schopnosť dieťa plnohodnotne vychovať. Sme presvedčené o tom, že práve väčšia dostupnosť ženskej antikoncepcie by sa mohla stať jedným zo zásadných nástrojov plánovaného a zodpovedného rodičovstva,” povedala Katarína Augustinič, členka Výkonnej rady SKOK!.

Dnešné ceny bežnej hormonálnej antikoncepcie sa pohybujú od 19 do 50 eur za trojmesačné balenie, čo je pre mnohé ženy veľmi vysoká suma. Ak sa majú ženy rozhodnúť, či kúpia svojim deťom ovocie alebo si kúpia “tabletky”, voľba je jasná.

Ak by mali ženy možnosť dať si predpísať antikoncepciu, ktorú by im hradili zdravotné poisťovne, tak by každá žena získala väčšiu kontrolu nad svojím životom. Ženy musia mať právo voľby, musia mať právo na vzdelanie a prácu v čase, ktorý si samé zvolia.

“Mimovládne organizácie podľa svojich prieskumov potvrdzujú, že problémom pre mnohé ženy je najmä cena antikoncepcie. Náš návrh zákona odstraňuje práve túto prekážku. Chceme zdôrazniť, že antikoncepcia by samozrejme stále bola na lekársky predpis. Existuje veľké percento žien, ktoré užívajú antikoncepciu, lebo musia. Vyžaduje si to totiž liečba ich zdravotného stavu. Je hanbou modernej spoločnosti, že ani takéto využitie ženskej antikoncepcie nie je hradené z verejného zdravotného poistenia,” skonštatovala Monika Dimitriadu, predsedníčka krajského centra SKOK! v Žiline.

- Reklama -