SIEŤ sa zaviazala k protikorupčným opareniam Štrngám za zmenu

0
Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

Predseda #SIETE Radoslav Procházka sa dnes prihlásil a verejne zaviazal k protikorupčným opatreniam iniciatívy Štrngám za zmenu (Inštitút SGI, VIA IURIS, Nadácia Pontis a Nadácia Zastavme korupciu). Radoslav Procházka podpísal verejný záväzok, že strana bude po parlamentných voľbách v marci 2016 aktívne presadzovať čo najskoršie prijatie návrhov zákonov obsahujúcich všetky kľúčové zmeny iniciatívy Štrngám za zmenu.

Kľúčové zmeny sa týkajú odpolitizovania polície, zabránenia vplyvu na prokurátorov, tlaku na zvyšovanie zodpovednosti sudcov, sfunkčnenia Najvyššieho kontrolného úradu, odkrývania schránkových firiem a zabránenia prikrmovania.

V prípade účasti vo vláde, ich #SIEŤ navrhne zahrnúť do programového vyhlásenia vlády SR.

„K záväzkom iniciatívy Štrngáme za zmenu sme sa prihlásili z presvedčenia, že je dôležité ich naplniť a že je to zároveň reálny cieľ. Veríme v právo verejnosti na kontrolu moci a sme presvedčení, že verejná kontrola má aj silný preventívny účinok. My sme sa dnes prihlásili k ambícii premeniť náš plán pre Slovensko na základ programu novej vlády a tieto záväzky sa stali súčasťou tohto plánu. Sme iniciatíve vďační za úsilie, ktoré príprave dokumentu venovala,” povedal predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

„S každou novou politickou stranou prichádzajú aj očakávania voličov, že prinesie novú kultúru vzťahov vo verejnom priestoru a nové funkčné riešenia problémov, s ktorými sa naša krajina potýka. Dnes ešte nevieme, či strana #Sieť tieto očakávania naplní. No podpis jej predsedu pod záväzok, že #Sieť bude aktívne presadzovať odborné návrhy iniciatívy Štrngám za zmenu, je signálom, že strana má tú ambíciu,“ povedal za iniciatívu Štrngám za zmenu riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla.

Iniciatíva Štrngám za zmenu vytvorila konkrétne návrhy, ako zvýšiť vymožiteľnosť práva a obmedziť možnosť obchádzania pravidiel mocnými. Cieľom iniciatívy je získať pre opatrenia podporu politických strán, ktoré ich budú po získaní mandátu presadzovať.

Konkrétne podrobné návrhy opatrení sú zverejnené na stránke ich stránke.

- Reklama -