SIEŤ: Podľa protischránkového registra SMERu Široký nevlastní Váhostav

0
Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

Od 1. novembra vytvoril Úrad pre verejné obstarávanie na základe zákona register konečných užívateľov výhod. V ňom by mali vysvetľovať svoje vlastnícke pozadie všetky firmy, ktoré sa hlásia do verejného obstarávania. Jeho cieľom bolo vylúčiť z verejného obstarávania schránkové firmy – teda tie, ktoré vlastnia neznáme osoby. Za prvý mesiac je v ňom už viac ako 1500 firiem, takže možno hodnotiť, či sa naplnili varovania odborníkov aj #SIETE, že takto schválený zákon nebude účinný.

Z neslávne známych firiem, ktoré oficiálne vlastnia firmy s neznámym vlastníctvom alebo sa opakovane vyskytujú takéto podozrenia, sú v registri zapísané už tie najnotorickejšie:

  • stavebníctvo: Doprastav, Váhostav, TSS Grade
  • zdravotníctvo: Medical Group
  • informatizácia: Anext

Ani pri jednej z nich sme sa z nich však nedozvedeli nič nové. Ani Paška, ani Výboh, ani Počiatek. Všetko len podnikatelia a manažéri, ktorí za firmy aj doteraz oficiálne vystupovali. Úrad pre verejné obstarávanie ich do registra zapísal bez akéhokoľvek detailnejšieho preverovania ich pozadia či vyžiadania – za pár dní.

Zároveň z registra sa verejnosť nedozvie, aká je vlastnícka štruktúra a kto koľko vlastní.

Keďže zákon je limitovaný na oficiálne verejné obstarávanie, tak sa do neho vôbec nemusia zapísať ani Dôvera, ani poskytovatelia zdravotnej starostlivosti či prijímatelia eurofondov.

Vrcholom všetkého je však to, že podľa registra Juraj Široký (ale ani nikto iný) nevlastní Váhostav. Juraj Široký a niekoľko ďalších ľudí sú síce zapísaní do registra pri Váhostave, ale len ako manažéri. Ako vlastník nie je uvedený nikto – pričom zákon hovorí, že za vlastníka sa považuje každý, kto priamo alebo nepriamo vlastní aspoň 25% firmy alebo má silu na to, aby menoval členov orgánov spoločnosti.

Potvrdilo sa tak, že v podobe, v akej ju presadil SMER, je protischránkový zákon len prázdnym gestom, z ktorého možno odhaľovať len malé ryby.

Potvrdilo sa tak, že viac ako 100 000 občanov, ktorí podpísali počas uplynulých mesiacov petíciu #SIETE za hmotnú zodpovednosť verejných predstaviteľov a účinný protischránkový zákon, malo pravdu a potrebujeme v tejto veci zásadnú zmenu.

#SIEŤ si ako ako jednu z dvoch neprekročiteľných podmienok vstupu do vlády stanovila prijatie účinného protischránkového zákona. Konkrétne to bude znamenať:

  • Povinnosť jasne uviesť vlastnícku štruktúru nielen samotnej spoločnosti aj spoločností, ktoré v nich vlastnia viac ako 10% a tak ďalej až po úroveň skutočných vlastníkov
     
  • Povinnosť uviesť, akou formou ktorý konečný užívateľ výhod na spoločnosti participuje a aký ma podiel
     
  • Povinnosť uviesť, ak je konečným užívateľom výhod verejný funkcionár pri akomkoľvek podiele
     
  • Previesť správu registra na niekoho, kto má na to kapacity a preukázanú schopnosť – NBS alebo depolitizovaná Finančná správa
     
  • Povinnosť všetkých orgánov štátu (vrátane spravodajských zložiek) hlásiť správcovi registra právnické osoby, pri ktorých sa vyskytnú preukázané skutočnosti, ale aj operatívne informácie nielen spochybňujúce súlad skutočného vlastníctva s oficiálnymi informáciami, ale aj napríklad výskyt podozrení z korupcie domácich alebo zahraničných verejných funkcionárov, prania špinavých peňazí a ďalších skutkov. Pri týchto právnických osobách by mal správca povinnosť zapísať ich do registra až po dôslednom preverení a ak už sú zapísané, musel by iniciovať dôkladné preverovanie
     
  • Osobitná trestnoprávna podstata uvádzania nepravdivých informácií do registra vrátane zákazu činnosti
- Reklama -