SDKÚ-DS: Vládny dlh na jedného obyvateĺa je 7 600 eur

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

“Každý obyvateľ Slovenska, vrátane bábätiek, ktoré sa len dnes narodili, nesie na svojich pleciach dlh vlády vo výške 7 600 eur. Aj keď mu domov nechodia výpisy, každý mesiac tento dlh spláca cez svoje dane,” povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Politici totiž zadlžujú vlastnú krajinu oveľa ľahšie a najmä ľahkovážnejšie, než sa zadlžujú sami ľudia. Priemerný dospelý obyvateľ Slovenska má totiž od finančných spoločností požičaných približne 5 500 eur.

“Bežný človek si veľmi dôkladne zváži, či a za akých podmienok si zoberie úver alebo hypotéku. Vie totiž, že každý mesiac bude musieť túto pôžičku splácať. V opačnom prípade mu na dvere zaklope exekútor. Naopak vláda takéto starosti nemá. Väčšinu jej úverov totiž budú splácať až jej nástupcovia. A čím viac budú nasledujúce vlády splácať, tým menej ostane na školy, zdravotníctvo, cesty či na dôchodky,” doplnil predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.

Vláda Roberta Fica totiž pri mimoriadnych daňových príjmoch alebo stovkách miliónov eur z 2. piliera uprednostnila predvolebné pseudosociálne balíčky. Ak by tieto peniaze použila napríklad na zníženie štátneho dlhu, znížili by sa jej aj splátky týchto úverov. Tým by v najbližších rokoch mali ďalšie vlády k dispozícii viac finančných prostriedkov. A vďaka nim by mohli pravidelne zlepšovať zdravotnú starostlivosť, úroveň vzdelania, dopravnej infraštruktúry či napríklad znižovať dane a tým zvyšovať platy.

“Ficova vláda však vie, že znižovanie dlhu môže nechať aj na svojich nástupcov. Radšej získané peniaze “veľkoryso” jednorazovo porozdáva a kúpi si priazeň voličov. ” uzavrel Milan Roman.

- Reklama -