SDKÚ-DS: Robert Fico svoju diplomatickú neschopnosť zakrýva vopred prehranou žalobou

0
Logo strany SDKÚ-DS (Autor: SDKÚ-DS)

„Povinné kvóty sú zlým rozhodnutím. Občania však od slovenskej vlády očakávali, že príde s vlastnými riešeniami, ktoré sa pokúsi presadiť v Bruseli. To sa však nestalo. Navyše teraz sa Ficov kabinet rozhodol podať vopred prehranú žalobu. Keby však premiérovi išlo skutočne o riešenie utečeneckej krízy, postupoval by rovnako ako Poliaci, ktorým sa podarilo vyjednať pre svoju krajinu výnimky,“ komentoval dnešné rozhodnutie vlády predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Podľa SDKÚ-DS bolo povinnosťou vlády využiť všetky diplomatické možnosti na to, aby Slovensko získalo pri utečeneckých kvótach ústupky. A že dosiahnuť tento cieľ nie je nemožné dokazuje prípad Poľska. Varšava totiž môže okamžite pozastaviť prijímanie azylantov ak by musela čeliť náporu utečencov zo susednej Ukrajiny. Poľsko si za jednu zo svojich priorít stanovilo aj podmienku, na základe ktorej získa prehľad a podrobné informácie o tom, akých azylantov na svoje územie príjme.      

„Slovensko spolu s ďalšími krajinami odmietlo kvóty, ale bolo prehlasované. Na druhý deň sa mal premiér Fico na summite v Bruseli pokúsiť aspoň vyjednať lepšie podmienky pre našu krajinu. Namiesto toho iba so sklopenými ušami skonštatoval, že o kvótach sa nerokovalo a tým pre neho táto téma skončila. Doma však opäť robí ramená a dáva hlasovať o žalobe. A aký bude výsledok pre Slovensko? Na základe kvót k nám presunú utečencov, nebudú pri tom zohľadnené naše požiadavky a navyše prehráme medzinárodný spor,“ doplnil Ján Keselý z SDKÚ-DS.     

SDKÚ-DS od vypuknutia utečeneckej krízy upozorňovala, že pri riešení tohto fenoménu sa v prvom rade musí klásť dôraz na bezpečnosť, dodržiavanie pravidiel a rozbíjanie pašeráckych sietí.  Umiestňovanie azylantov musí byť na dobrovoľnej báze, ktorá bude zohľadňovať potreby, požiadavky a možnosti krajín i migrantov. Musí existovať solidarita s krajinami, ktoré zažívajú najväčší nápor a preto SDKÚ-DS upozorňovala, že aj naša vláda mala dotknutým krajinám ponúknuť personálne a technické kapacity. Zároveň pripomínala aj ľudskú stránku migračnej krízy, teda že desiatky tisíc utečencov skutočne nemôžeme nechať napospas osudu, no s dôrazom na dodržiavanie pravidiel zo strany migrantov, ale aj národných vlád.

- Reklama -