SDKÚ-DS: Hygienické balíčky od poisťovní sú ako humanitárna pomoc

0
Logo strany SDKÚ-DS (Autor: SDKÚ-DS)

„Sociálny balíček ohlásený Všeobecnou zdravotnou poisťovňou je zlý vtip. Dostupnosť hygienických potrieb hospitalizovaným klientom by predsa malo byť v 21. storočí samozrejmosťou. Ak by zdravotníctvo skutočne fungovalo, dnes by sme riešili témy ako vylepšiť zdravotnú starostlivosť a nie darčekové balenia hygienických vreckoviek, zubnej kefky či šampónu,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Všeobecná zdravotná poisťovňa tým krokom podľa SDKÚ-DS iba dokazuje, že slovenské zdravotníctvo sa za uplynulé 4 roky nikam neposunulo. Lekári a zdravotníci pracujú v nevyhovujúcich podmienkach a pacienti sú druhoradí. Namiesto systémových zmien, ktoré zmodernizujú celý systém sme svedkami, že vláda ide vymaľovať čakárne a zdravotníkom hrozí znižovanie platov. Pomyselnou čerešničkou na torte je pilotný projekt rozdávania základných hygienických potrieb, ktorý spúšťa VšZP.

„Prideľovanie hygienických balíčkov pripomína rozdávanie humanitárnej pomoci v utečeneckých táboroch. V členskej krajine EÚ a OECD by predsa dostupnosť základných hygienckých potrieb v nemocnicach mala byť úplnou samozrejmosťou. Je nevyhnutné, aby si čo najskôr sadli za jeden stôl zástupcovia poisťovní, ministerstva a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a aby platby za poskytnutú zdravotnú starostlivosť odrzkadľovali reálne ekonomické náklady,“ uviedol Valerián Potičný, člen Sekcie zdravotníctva SDKÚ-DS.

- Reklama -