Roman (SDKÚ-DS): Chcete na Slovensku podnikať? Založte si firmu na Cypre, odkazuje vláda

0
Milan Roman (Autor: milanroman.sk)

Ako sa dostaneme k dividendám? Človek má firmu, zháňa zakázky, platí zamestnancov, odvody, dane, nájmy, štátom vynútenú zdravotnú službu, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, poplatky hygiene…a na konci roka jeho firma zarobí nejaké peniaze. Tieto peniaze normálne zdaní, zaplatí z nich štátu daň 22% a zvyšok si chce majiteľ firmy pochopiteľne vyplatiť. Však celý rok robil na to, aby mal z toho nejaký úžitok.

A tu je ten zádrhel.

Ak si ich chce vyplatiť zahraničná firma, prevedie celý zisk do svojej materskej krajiny a vyplatí. V zahraničí. Ak si ich chce vyplatiť Slovák, ktorý je (s prepáčením) taký blbec, že si nezaložil firmu v zahraničí, ale zostáva na Slovensku, tak ich musí zdaniť ďalšími 7%. Nič na zvrátenosti tohto nápadu nezmení ani fakt, že po pseudovzbure „pravicového“ Mostu-Híd je sadzba o 8% nižšia, než pôvodne chcel minister financií.  

Kocúrkovo? Nie, Slovensko!

Čo ak sa vláda v ďalšom kroku rozhodne opäť zaviesť daň dedičstva a pozostalí budú musieť platiť daň za stodolu, dreváreň alebo zarastený pozemok v nejakej doline pri potoku, ktorý zdedili po svojich nebohých rodičoch. Nemožné? To sme si predsa ešte pred pár týždňami mysleli aj o znovuzavedení dani z dividend. Pretože je najjednoduchšie vytiahnuť peniaze z vreciek ľudí, než rozumne hospodáriť.

Táto vláda má v pláne zaviesť protischránkový zákon? To určite! Ak bude chŕliť ďalšie šialené nápady, podobné dani z dividend, každý slovenský podnikateľ presunie svoju firmu do zahraničia. Lebo na Slovensku je výhodnejšie podnikať cyperskej schránke ako slovenskému občanovi.

- Reklama -