Richard Sulík (SaS) bol u prezidenta

0
Richard Sulík (Autor: SITA)

Ako vidíte šancu, že budete zostavovať novú vládu?

Na túto otázku je jednoducho priskoro. Musíme počkať. Pán prezident mi oznámil, že dá poverenie Robertovi Ficovi, toto považujem za jediný správny krok v tomto momente. Uvidíme, ako Robert Fico s týmto poverením naloží a potom som pripravený ísť do toho. O konkrétnych ďalších krokoch budeme informovať na našej tlačovej besede, ktorá bude tento týždeň vo štvrtok alebo v piatok v Liberálnom dome a to preto, lebo zajtra a pozajtra som v Štrasburgu, musím tam jednoducho ísť, možno tam idem naposledy, to jeden nikdy nevie.

Čo je pre vás adekvátny čas na zostavovanie vlády?

Nejde to zo dňa na deň, ale naťahovať to mesiac tiež nemá žiaden zmysel. Otázky, ktoré musia byť zodpovedané, sa veľmi rýchlo zúžia, ako sa k tomu postaví Béla Bugár či Andrej Danko. Nakoniec bude to rozhodnutie prezidenta, ale 30 dní považujem za zbytočne dlhú dobu.

Takže do týždňa, do dvoch by ste chceli mať v rukách to poverenie…

Predbiehate, uvidíme, no vo štvrtok či v piatok možno budeme vedieť viac.

Čo zaujímalo prezidenta, na čo sa pýtal?

Fuha… otázky boli aj súkromného charakteru, poznáme sa desať rokov. Rozhovor nebol dlhý a ani nebolo veľmi čo riešiť.

Dal vám nejakú radu, vyzval vás napríklad k zodpovednosti, aby ste zvážili aj Smer vo svojich úvahách…

Nie, nie o tomto vôbec nebola reč. Ale spomenul som si na jednu otázku, zaujímal ho môj postoj k predsedníctvu Slovenska EÚ. Čo ste povedali? Myslím si, že s odpoveďou bol spokojný. Myslím si, že ak by strana SaS mala byť zodpovedná za predsedníctvo, je náš postoj a naše konanie vypočítateľné. Na rozdiel od pána Lajčáka ja si myslím, že už dávno mala byť medzi priority nášho predsedníctva zaradená migračná kríza preto, lebo tento rok to bude top téma. Ubezpečil som prezidenta, že my v pozícii migračnej krízy, tak ako sme ju komunikovali pred voľbami, nezmeníme.

So Smerom teda nie?

Áno, platí, nevidím v tomto zmysel. Neviem, aká katastrofa by sa musela na Slovensko rútiť. Smer je ľavicová strana, táto ideológia je dovolená, ale je celá pomýlená.

Pragmaticky keby ste si určili hranice, ani po mesiaci rokovaní by nevznikala žiadna vláda, nejaký kompromis?

Nie, to by bol taký mačkopes a hlavne nechcite po mne takéto odpovede, keď my sa teraz ideme snažiť o zostavenie vlády v prípade, že sa to Robertovi Ficovi nepodarí. Nepripustil som vládu so Smerom, my chceme vládnuť, našim voličom sme sľúbili, že nepôjdeme so Smerom do vlády.

Kontaktoval vás Robert Fico?

Nie, nekontaktoval ma.

S Andrejom Dankom to nebude mačkopes…

Počas predvolebnej kampane sme mali možnosť sa spoznať a hlavne mal som možnosť spoznať ich program. Môžem vám povedať, že pán Danko je tiež za to, aby boli nižšie dane, je to určite vec na rokovanie. Aj on je za zlepšenie podnikateľského prostredia.

Aj za silný štát…

Andrej Danko nie je ten, kto chce rozdávať sociálne balíčky. Okrem toho, má záujem o korektné vzťahy, má záujem komunikovať, vidím snahu nezarúbať si cestu. O to isté sa budem snažiť aj ja a či to bude fungovať alebo nebude fungovať budem vedieť až keď si s ním sadnem.

Andrej Danko sa dosť kriticky vyjadroval na adresu Borisa Kollára (na tlačovej besede), hovoril, že chce mať z tohto žúrku, to tiež by bola súčasť vašej koalície…

My sme dostali druhú šancu, budem sa veľmi snažiť vyhnúť chybám, ktoré sme robili vtedy a jedna z tých chýb bola, že sme príliš zbytočne a príliš priskoro komentovali veci, ktoré sa možno verejne komentovať nemali vôbec. Preto sa ma nepýtajte na tieto veci.

Pýtali ste sa na Bélu Bugára…

Mal som s nim po veľmi dlhej dobe prvý dlhý rozhovor medzi štyrmi očami, bol tam teda aj jeho šofér, ale otvorene sme sa bavili a v tomto treba pokračovať. Toto neznamená, že Béla Bugár povie určite áno, ale myslím si, že sme pre neho jedna opcia, dobrá, o ktorej má zmysel pouvažovať.

Tak ako vy hovoríte jasné nie so Smerom, tak aj Béla Bugár včera jasne povedal, že si nevie predstaviť sedieť v jednej vláde s SNS…

To je otázka na neho, nebudem to komentovať, počkajte, prosím vás.

Snažíte sa to nejako poskladať, no na druhej strane je tá situácia patová. Radšej vládu so Smerom alebo radšej predčasné voľby?

Vidíte, že som toho bobríka dobre držal doteraz, nepredbiehajme, prosím vás.

Povedali ste, že sa do Štrasburgu vraciate možno poslednýkrát, od čoho to závisí?

Od toho, či vznikne vláda, ktorú budem viesť ja, keď to takto chcete počuť.

Čiže do poslaneckej lavice sa neposadíte?

Toto bola veľmi dôležitá otázka pred voľbami a ja som vždy odpovedal tak, že spravíme to, čo bude pre stranu lepšie. Ukázalo sa, aj kvôli tomu výsledku, že moja prítomnosť v Bruseli strane významne prospela. Vidieť to aj na počte preferenčných krúžkov. Budeme v tom pokračovať a aj tie osobné rozhodnutia budú robené tak, aby to bolo pre stranu prospešné. Dnes sme už líder opozície alebo pravice a v tomto mienime pokračovať. Odpoveď na vašu otázku teda je áno, ak nebudem vo vláde, budem v Bruseli.

- Reklama -