Rezort obrany chce vybudovať pamätník venovaný vojakom, ktorí zahynuli v zahraničných misiách a operáciách

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

Pomník by mal byť vybudovaný na vrchu Háj – Nicovô pri Liptovskom Mikuláši. Budú na ňom mená 57 vojakov, ktorí pôsobili v Kosove, Bosne a Hercegovine, Chorvátsku, bývalej Juhoslávii, Afganistane, Iraku, Eritrei a na Cypre no domov za svojimi blízkymi sa viac nevrátili. Takéto pietne miesto na Slovensku doteraz absentovalo a rezort obrany považuje jeho vybudovanie za prejav úcty k tým vojakom, ktorí aj za hranicami Slovenska pomáhali ľuďom v núdzi a prispievali k udržiavaniu mieru.

V spoločnom memorande sa mesto zaviazalo k majetkovo-právnemu vysporiadaniu pozemku, jeho prenájmu alebo predaju za symbolickú cenu a taktiež má na starosti vyhotovenie projektovej dokumentácie a zabezpečenie stavebného povolenia. Ministerstvo obrany bude samotné zhotovenie a prevádzkovanie pomníka financovať, na čo plánuje vyčleniť cca 30 000 eur.

Pri výbere lokality bralo ministerstvo obrany ohľad aj na to, že Liptovský Mikuláš je mesto s bohatou vojenskou tradíciou a zároveň je sídlom Akadémie ozbrojených síl gen. M.R. Štefánika, ktorá na vojenský život pripravila už tisíce dôstojníkov.

V súčasnosti sa zriaďuje komisia zo zástupcov organizačných zložiek rezortu obrany, vrátane zástupcov z Vojenského historického ústavu a mesta Liptovský Mikuláš. Ich úlohou bude vypracovanie ideového námetu pomníka, posúdenie jeho umiestnenia, architektonického návrhu ako aj historických súvislostí. Slávnostné odhalenie je naplánované už na budúci rok.

- Reklama -