Rezort dopravy splnil viac ako polovicu úloh z Revízie výdavkov

0
Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SK - logo (Autor: data.gov.sk)

„Snažíme sa neustále zvyšovať efektivitu využívania verejných zdrojov a projekt Revízie výdavkov je pre nás jeden z nástrojov ako tento cieľ splniť. Som rád, že sme zaznamenali pokrok v tejto oblasti a splnili sme viac ako polovicu úloh, ktoré sme si stanovili,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Medzi prvé výsledky plnenia úloh rezortu dopravy môžeme považovať aktualizovanie metodiky hodnotenia projektov (CBA) a poskytovanie všetkých dát k posudzovaným stavbám pre kontrolné hodnotenie Útvaru hodnoty za peniaze. Aj na základe pozitívneho hodnotenia projektu R3 Tvrdošín – Nižná sa už začalo s verejným obstarávaním toho úseku. Aktuálne spolupracuje ministerstvo financií a dopravy na hodnotení ďalších 3 prioritných úsekov rýchlostných ciest, ktoré plánuje Národná diaľničná spoločnosť stavať a 3 ťahov ciest I. triedy od Slovenskej správy ciest. Ministerstvo dopravy spustilo aj pilotný projekt  webstránky detailne informujúcej o projektoch OPII, ktorej obsah sa bude ďalej dopĺňať.  
Výrazne sa zefektívnil aj nákup elektriny u ŽSR, kde sa za prvý polrok 2017 podarilo prekročiť stanovený cieľ úspor viac ako trojnásobne. Medzi ďalšie opatrenia, ktoré prispejú k účelnému vynakladaniu verejných prostriedkov na dopravu patrí detailné sledovanie možností maximálneho využitia predchádzajúcich stupňov projektovej dokumentácie. „Našim cieľom je pokračovať v práci a stále hľadať možnosti ako efektívnejšie využívať peniaze, ktoré máme k dispozícií,“ dodal minister A. Érsek.

Implementačná jednotka realizovala tento odpočet opatrení v spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze a Ministerstvom dopravy a výstavby SR. Odpočet opatrení za oblasť dopravy nájdete na internetovej stránke http://www.rokovania.sk/Rokovanie.aspx/BodRokovaniaDetail?idMaterial=26931

- Reklama -