Remišová, Matovič (OĽaNO): Holjenčíkom podvod nekončí! Výzva Robertovi Ficovi

0
Igor Matovič v Národnej rade Slovenskej republiky. (Autor: pk)

Poslanci poukázali na konkrétne čísla a prepočty, ktoré dokazujú drastické zvýšenie cien. Podľa lídra hnutia Igora Matoviča je problém vážny a premiér Fico spolu s ministrom Žigom by ho mali prestať bagatelizovať. “Dotýka sa totíž viac ako 200 tisíc domácností na východnom Slovensku. Robert Fico zrejme spadol z hrušky, ak si myslí, že sa to týka 60 ľudí a pokiaľ nedajú sťažnosť na úrad alebo distribučnú spoločnosť, tak vlastne problém neexistuje.“

Dodal, že len od včera dostal 150 konkrétnych sťažností, faktúr či podnetov od ľudí. Matovič pripomenul, že odvolaním Jozefa Holjenčíka sa problém nevyriešil. “Robert Fico a Andrej Danko sú spolupáchateľmi vzniknutej situácie. Vyzývame Roberta Fica, aby vyhodil z funkcií v distribučných aj materských spoločnostiach svojich nominantov, aj nominantov Andreja Danka , ktorí mali strážiť ceny ale oni neinformovali štát, hoci je to ich povinnosť. Za čo poberajú štedré dvojtisícové odmeny za jedno stretnutie? Fico a Danko, odvolajte svojich nominantov a povedzte skutočné riešenie, na ktoré ľudia na východe čakajú. Fico dopustil to, že šéf regulačného úradu je bábkou v jeho rukách. Fico dopustil tiež to, že ak podá niekto sťažnosť, tak o tom rozhoduje znovu predseda regulačného úradu.”

Hnutie OĽANO-NOVA predloží návrh, aby šéfom odvolacieho orgánu regulačného úradu nebol jeho samotný predseda, ktorý o veci predtým rozhodol. Nový šéf regulačného úradu má byť morálne a odborne spôsobilý zastávať funkciu, má byť nezávislý od podnikateľských a lobistických skupín, bude zverejnený jeho životopis a uskutoční sa verejné vypočúvanie kandidátov. Hnutie rovnako žiada zapojenie odborníkov z akademickej obce do výberu nového šéfa regulačného úradu.

Poslankynňa Veronika Remišová uviedla, že pán Fico aj pán kapitán Danko sa vo svojich vystúpeniach k cenám elektriny snažia vytvoriť dymovú clonu a taktne obchádzajú fakt, že v tomto prípade regulačný úrad iba schválil cenový návrh distribučných spoločností, kde má štát desiatky svojich nominantov. „Je na 100 percent isté, že zástupcovia štátu o zvyšovaní cien elektriny vedeli dávno predtým, ako sa celý problém dostal na verejnosť, pravdepodobne od minulého leta. A podľa hysterických reakcií pána Fica aj pána Danka, ktorí sa snažia zakryť podstatu problému, som presvedčená, že zástupcovia štátu v predstavenstvách distribučných podnikov za zvýšené ceny aj hlasovali,“ uviedla Remišová.

Doplnila, že po odstúpení predsedu regulačného úradu bude dôležité, kto sa stane jeho nástupcom. „Vidíme, kam doviedol úrad politický nominant strany Smer pán Holjenčík. Bolo by však tragédiou, ak by bol jeho nástupca rovnako politický nominant bez zodpovedajúcich skúseností a morálky. Požadujeme, aby bol na miesto predsedu úradu vybraný kandidát s nespochybniteľnými odbornými skúsenosťami a morálkou, nezávislý od podnikateľským skupín aktívnych predovšetkým v oblasti obnoviteľných zdrojov elektriny, ktoré sa objavujú v pozadí niektorých politických strán. Požadujeme zverejnenie podrobného životopisu a ostatných informácií o budúcom kandidátovi vlády na funkciu predsedu úradu a zapojenie odborníkov do výberu.“

- Reklama -