Rajtár (SaS): Tendre na Finančnej správe zrejme organizuje Robert Kaliňák

0
Jozef Rajtár (Autor: TASR)

„Hovoríme o dvoch externých zmluvách s advokátskymi kanceláriami, konkrétne s kanceláriou ECKER-KÁN & PARTNERS, s. r. o. v rozsahu 200 tisíc eur bez DPH a Valko Marián & partner, s. r. o. vo výške 312. 500 eur bez DPH. Pritom jedna z nich bola uzavretá v júni tohto roku, v čase, keď Slovenskom naplno otriasala kauza Bašternák,“ dodal poslanec.

K predmetným zmluvám sa podrobnejšie vyjadril bývalý námestník generálneho riaditeľa Colnej správy Peter Cvik, podľa ktorého je na spomínaných zmluvách najzaujímavejší opis zákazky. V nich sa totiž uvádza, že poskytovanie služieb bude realizované prostredníctvom osôb, ktoré majú vedomosti, odborné znalosti a skúsenosti z praxe. „Z tohto vyplýva, že finančná správa napriek vzdelávacím programom nemá vlastných kvalifikovaných ľudí a tak musí najať firmu, ktorá vôbec nemá zameranie na finančné a colné právo,“ povedal Cvik.

Okrem toho sa v predmetných zmluvách uvádza, že Finančné riaditeľstvo SR sprístupní spis advokátskej kancelárii ešte pred ukončením prípadu, ktorá posúdi jeho zákonnosť. „Zákonnosť postupu nemôže posudzovať advokátska kancelária. Ak finančná správa sprístupní spis, poruší daňové tajomstvo, avšak v prípade, že spis nesprístupní, poruší zmluvu,“ poukázal na absurdnosť Cvik.

Zároveň dodal, že pokiaľ Finančné riaditeľstvo SR uzatvára takéto zmluvy, môže to znamenať dve veci. Po prvé, že odborná úroveň zamestnancov na právnych úsekoch finančného riaditeľstva je natoľko úbohá, že si potrebuje najímať externú advokátsku kanceláriu, avšak porušila by tým daňové tajomstvo. „V súčasnosti na právnom úseku finančnej správy pracuje zhruba 150 kvalifikovaných ľudí. Konkrétne prípady podrobne poznajú a nepotrebujú externistov, aby im radili,“ vyjadril presvedčenie Cvik.

Poslanec Rajtár doplnil, že namiesto toho, aby finančná správa lepšie odmenila svojich zamestnancov, rozdáva peniaze externistom za pochybných okolností. „Vyzývame preto políciu a Generálnu prokuratúru SR, aby preverili uvedené skutočnosti, či nedošlo k porušeniu zákona,“ informoval Rajtár s tým, že finančná správa dodnes nebola schopná uviesť, čo konkrétne advokátske kancelárie pre nich robili.

- Reklama -