Rajtár (SaS): Socializmus v Škandinávii zázračne funguje!

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Škandinávske krajiny sú často dávané za vzor „fungujúceho socializmu“. Pozrime sa, ako je to tam v skutočnosti nastavené.

Škandinávske krajiny nemajú štátom určenú minimálnu mzdu, ale si ju odborové združenia sami vyjednávajú v rámci svojho priemyslu – bez zásahu štátu. Teda v prípade krízy ju vedia aj znížiť, aby boli konkurencieschopní – bez potreby zmeny zákonov, čo vyžaduje akcieschopnosť väčšiny národného parlamentu.

Ďalej, konkrétne v Dánsku:

– Sú relatívne vysoké platy, ale veľmi nízke sociálne odvody. T.j. ľudia zarábajú dosť a sami si rozhodnú, ako chcú peniaze použiť, či už na súkromné poistenie, alebo ich minúť.

– Je jednoduché zamestnať alebo prepustiť zamestnanca, kedykoľvek a bez dôvodu a odstupného.

– Dánsko nepozná nijaké obmedzenia pre víkendovú prácu, dokonca ani nočnú prácu, firmy v Dánsku môžu fungovať nepretržite 24 hodín denne každý deň v roku.

– V Dánsku sa vyžaduje pilné učenie sa cudzích jazykov, zamestnanci sa nevyhovárajú na to, že by nemali tvrdo pracovať kvôli nejakým škandinávskym moderným sociálnym právam, ale vyznávajúveľmi tvrdú pracovnú morálku (ako dedičstvo “protestantskej morálky”).

Zhrnuté, je treba už konečne rozbiť tú legendu, že v Škandinávii je bezbrehý socializmus, len to nejako zázračne funguje. Táto legenda vznikla zrejme na základe toho, že tam pred pár desaťročiami prudko zdvihli daň pre fyzické osoby a vykompenzovali to dlhou rodičovskou dovolenkou a “sociálnymi službami”. Ale iné parametre sú často tvrdo liberálne, oveľa liberálnejšie ako inde v Európe. A preto stále fungujú relatívne dobre!

V Škandinávskych krajinách sú navyše často tzv. “sociálne služby”, ale aj priamo administrácia častí štátu outsourceované súkromnému sektoru.

My sa nemôžeme tváriť, že to so zdeformovaným firemným a pracovným prostredím, s rozsiahlym štátnym aparátom a pod vedením strany Smer môžeme niekam dotiahnuť. Nemôžeme!
Nevyhnutne musíme spraviť rázne ekonomické reformy. Preto aj predkladáme na najbližšej schôdzi Národnej rady 40 bodov ekonomických reforiem!

Pre informáciu uvádzam ešte aktuálnu výšku dane zo zisku (firemnej dane), aby bolo jasné, ako “veľmi” sme v tomto parametri konkurencieschopní:

Slovensko: 22%

Fínsko: 20%

Dánsko: 22%

Švédsko: 22%

Nórsko: 25% (krajina ropy a rybolovu)

Autor je poslancom NRSR za SaS

- Reklama -