Rajtár (SaS): „Máš padáka!“ Zachráni Donald Trump Ameriku pred socializmom?

0
Donald Trump (Autor: SITA)

Na republikánskej strane je však živo. Libertariánske myšlienky prežívajú všeobecnú renesanciu a nie je to vôbec len kvôli Randovi Paulovi. Prakticky každý kandidát prichádza so svojou verziou menej chamtivého štátu, nižších daní a dokonca rovnej dane.

Pracovná morálka, gýč, krach, americký sen

Najpopulárnejším kandidátom republikánov je Donald Trump. Otázkou pre mnohých je, či je jeho kandidatúra len mediálny kúsok, alebo vážna vec. Amerika ho má zafixovaného skôr ako šoumena vyžívajúceho sa v gýčovom luxuse, než ako tvrdo pracujúceho protestanta.

Aj televíznu šou „učeň“, ktorú Trump moderoval a z ktorej je jeho známa fráza „máš vyhadzov,“ evokuje skôr šoumanskú motiváciu.

Avšak, aj Reagan bol len hercom a zatriasol systémom v Amerike zdola.

Možno pri odpovedi napovie nasledujúce.

O poschodie nižšie pod jeho kanceláriou v Trump Tower sa nachádzajú kancelárie jeho detí – Donalda, Erica a Ivanky. Všetci traja musia pracovať a dosahovať konkrétne výsledky, aby si zaslúžili svoj plat. „Otec by nám inak dal padáka,“ hovoria.

Konglomerát je riadený ako rodinná firma, sám Trump trávi dni vyjednávaním, obhliadkou a kontrolou svojich nehnuteľností a prezentáciou nových projektov.

Vo svojej kariére si Trump zažil krach a znova povstal z popola. Hovorí, že pozitívnemu rozmýšľaniu v každej situácii ho naučil kazateľ v miestnom presbyteriánskom kostole.

Clá a chybný finančný systém

Jednou z Trumpových téz je zavedenie dane/ciel na dovoz z Číny a Mexika. Lacná výroba mimo USA totiž premiestnila džoby robotníkov a malého a stredného manažmentu práve tam a v Spojených štátoch sa zvýšila nezamestnanosť. Do Mexika sa presúva už aj výroba áut. Nové clá majú vykompenzovať tento rozdiel a premiestniť výrobu naspäť do krajiny.

Tento problém však tkvie vo finančnom systéme, kde ich centrálna banka FED tlačí ľubovoľné množstvá peňazí pre celý svet. Je skrátka lacnejšie tie peniaze tlačiť a platiť nimi za reálny tovar, než si veci priamo vyrábať (cenou sú náklady tlače + nízky každoročný úrok).

Na jednej strane sa takto dá takmer bezprácne nadobúdať spotrebný tovar, na druhej strane to zvyšuje nezamestnanosť a oslabuje schopnosť krajiny niečo vyrábať. A to môže byť problém v čase, keď dominancia dolára skončí.

Namiesto budovania ďalšej bariéry by sa tak mal Trump radšej zamerať na nápravu finančného systému.

Veľkou témou v Amerike je „Gorila“, t.j. lobisti platiaci si politikov. Tu má výhodu opäť Trump, keďže si kampaň platí sám. A systém dobre pozná, keďže stál na druhej strane a platil aj Hillary Clintonovej. Ako hovorí, keďže som neprišiel na žiadnu protislužbu, čo by som si od nej vypýtal, zavolal som ju na oslavu svojich narodenín.

Druhému najpopulárnejšiemu kandidátovi za republikánov, Benovi Carsonovi zabezpečujú kampaň dobrovoľníci.

Carsona zároveň nemajú radi dnešné ľavicové médiá, ktorým sa nepáčia pôvodné  hodnoty, ktoré presadzuje – zodpovednosť za vlastný život.

Vyrastal v černošskej rodine, kde otec opustil ženu s malými deťmi. Jeho matka odmietla rolu obete, tvrdo pracovala, deťom zabezpečila vzdelanie. Ako deti ju obdivovali za jej vzdelanosť, keď im nosila hodnotné knihy z knižnice. Až v dospelosti zistili, že sama bola nevzdelaná. Z Carsona sa stal neurochirurg a ako hovorí, je jediným z kandidátov, ktorý oddelil siamske dvojčatá, či operoval bábätká ešte stále v maternici. A jediný, kto vyoperoval polovicu ľudského mozgu. Aj keď, ak by ste išli do Washingtonu, zdalo by sa vám, že v tomto ma niekto predbehol.

Odporúčam si vypočuť Carsonov prejav – napriek tomu, že nehovorí energickým tónom – o to sviežejšie (a dnes vzácne) sú prednesené myšlienky – ZDE

Podľa dnešnej ľavicovej ideológie je za všetko zodpovedná „spoločnosť“ a každý flákač, dokonca aj zločinec je len jej „obeťou“. Všetko sa dá riešiť iba nejakým rozsiahlym „vládnym programom“ a individuálna snaha a zodpovednosť sú zastarané. Ako túto filozofiu zhrnul Obama „ak máte vlastnú firmu, nie je to vašou zásluhou.“

Trump bol svojho času podporovateľom Reagana, dnes môže otočiť Ameriku naspäť k jej tradičným hodnotám, aspoň v oblasti ekonomiky. Carson môže dať okrem rovnej dane do popredia vlastnú snahu a zodpovednosť – veci, ktoré vedú k úspechu. Nielen individuálnemu, ale v konečnom dôsledku celej spoločnosti.

Či sa filozofia štíhleho štátu a nízkych daní presadí v Spojených štátoch alebo nie, táto filozofia funguje v praxi. A preto by sme sa ňou mali riadiť na Slovensku. Musíme sa snažiť o bezpečnosť + dobrý daňový systém, ale nielen to. Je potrebná celková kultúra, ktorá podnecuje zakladanie nových firiem namiesto len pasívneho zamestnávania sa. A vynaliezavosť namiesto opakovania chybných vecí.

Na záver odľahčenie: Trump posadnutý Čínou :) – ZDE.

- Reklama -