R. Raši: Umelá inteligencia je pre nás výzva

0
Richard Raši (Autor: SITA)

Predchádzajúce vzájomné stretnutia, diskusie i výmena skúseností v oblasti umelej inteligencie, Smart Cities, či akcelerátorov priviedli na Slovensko ďalšieho významného predstaviteľa Spojených Arabských Emirátov. Delegácia vedená H.E. Omarom Sultanom Al Olamom, ministrom pre umelú inteligenciu Spojených Arabských Emirátov, prišla na dvojdňovú návštevu Slovenska a nadväzuje na predchádzajúce návštevy jeho rezortných kolegov u nás.

„Naším cieľom je zúročiť doterajšie stretnutia a výmeny skúseností v oblasti umelej inteligencie, podpory startupov a Smart Cities riešení a priniesť konkrétnu podobu vzájomnej spolupráce  s predstaviteľmi emirátov“, povedal Richard Raši.

Témou diskusie Richarda Rašiho a jeho excelencie Omara Sultana Al Olamu bola oblasť umelej inteligencie (AI). Obaja predstavitelia uvítali prehlbujúcu sa spoluprácu a dohodli sa na podpise memoranda o porozumení a vytvorení výboru pre umelú inteligenciu zloženého z odborníkov na oboch stranách. Následne sa delegácia stretla za rokovacím stolom s expertmi výskumných inštitúcií a súkromných spoločností združených v Slovenskom centre pre výskum umelej inteligencie – slovak.AI, kde jej členovia prezentovali svoje aktivity a existujúce AI riešenia.

 „Rozvoj umelej inteligencie je pre ďalšie napredovanie Slovenska kľúčové  a znamená akceleráciu digitalizácie priemyslu a ekonomiky. Preto vítame iniciatívu Úradu podpredsedu vlády SR pri prehlbovaní spolupráce s krajinami a medzinárodnými inštitúciami, ktoré sú svetovými lídrami v tejto oblasti”, zdôraznil Gabriel Galgóci, člen správnej rady slovak.AI a prezident Americkej obchodnej komory na Slovensku.

Ich ďalšie kroky budú smerovať do Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES), ako aj do Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

„Je nám cťou opäť prijať delegáciu z Dubaja a rozprávať sa s nimi o koncepcii centrálnych digitálnych služieb štátu na Slovensku. Vysvetlíme im procesy a ich prínosy v pripravovaných projektoch, ktoré majú za cieľ uľahčiť ľuďom prístup k elektronickým službám štátu, ako aj zatraktívniť ich dizajn a zjednodušiť používanie. Témou stretnutia bude aj  Mobilné ID, mobilná elektronická schránka, ale aj platby za elektronické služby prostredníctvom smartfónu. Ako súčasťou prezentácie plánujeme praktickú ukážku životných situácií na portáli slovensko.sk a úradného doručovania do elektronickej schránky,“ hovorí o stretnutí s delegáciou Peter Ďurica, generálny riaditeľ NASES.

Prínos elektronizácie zdravotníctva pre lekárov aj pacientov, najmä projekt ezdravie plánuje predstaviť Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ NCZI. “Slovensko je lídrom v tejto oblasti spomedzi okolitých krajín,” pripomína Blaškovitš. “Súčasťou prezentácie budú doterajšie kľúčové funkcionality ako erecept, evyšetrenie a budúcnosť ezdravia na Slovensku,” dopĺňa.

Dnešné stretnutie vicepremiéra Richarda Rašiho s H.E. Omarom Sultanom Al Olamom je pokračovaním spolupráce,  so Spojenými Arabskými Emirátmi (SAE), ktorú inicioval začiatkom tohto roka podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu vystúpením na Svetovom vládnom summite v Dubaji a ktorá pokračovala prehlbovaním kontaktov s kľúčovými vládnymi predstaviteľmi Dubaja ako J.E. Aishou Butti Bin Bishr, informačnou expertkou Smart Dubai Office, či šejkom Mansourom bin Zayed Al Nahyanom, podpredsedom vlády a ministrom pre prezidentské záležitosti SAE.

Spojené Arabské Emiráty sú prvou krajinou na svete, ktorá založila Ministerstvo pre umelú inteligenciu. Stratégia Arabských Emirátov sa zameriava na využitie umelej inteligencie v oblasti dopravy, zdravia, ale aj v dnešnej dobe nanajvýš aktuálnych témach ako sú obnoviteľné zdroje, voda, technológie, vzdelávanie a životné prostredie.

- Reklama -