R. Raši: Implementácia stratégie digitálnej transformácie môže zo Slovenska urobiť jednu z najvyspelejších digitálnych krajín Európy

0
Richard Raši (Autor: SITA)

Stratégia bude rámcovým vládnym dokumentom, ktorý definuje politiku a konkrétne priority v oblasti digitálnej agendy. „Na úrovni Slovenska je jej cieľom pokračovať v naštartovaných procesoch budovania digitálneho trhu a tiež sa zameriavať na nové opatrenia a politiky, ktoré vychádzajú z najaktuálnejších priorít Európskej únie,“ vysvetlil podpredseda vlády SR Richard Raši. Inšpirovaná je však aj globálnymi trendami, ako je napríklad umelá inteligencia, ktorá sa stane novým motorom ekonomického rastu a posilňovania konkurencieschopnosti. Vzorom pri jej tvorbe boli obdobné materiály z krajín ako Francúzsko, Fínsko, Veľká Británia a Singapur.

Zámerom je vytvoriť zo Slovenska priaznivé prostredie pre zavádzanie digitálnych inovácií do praxe v niekoľkých prioritných oblastiach. Preto sú v stratégii stanovené tri základné oblasti, v ktorých štát potrebuje, ale aj dokáže mať výrazný úspech v krátkom čase. Ide o zlepšenie vzdelávania a zabezpečenie zamestnanosti a digitálnych zručností pre modernú dobu, ako aj vytvorenie základov pre moderné dátové a digitálne hospodárstvo a zlepšenie schopností verejnej správy využívať údaje a inovácie.

Súčasťou vládneho materiálu je aj akčný plán opatrení, ten je rozdelený na krátkodobý horizont a dlhodobý horizont. Krátkodobý je od júla 2019 do júna 2022 a dlhodobý od júla 2022 do roku 2030. „Aby Slovensko v implementácii jednotného digitálneho trhu výrazne pokročilo, musia sa nastaviť legislatívne, regulačné, ako aj nelegislatívne opatrenia, ktoré odstránia bariéry v prístupe na jednotný digitálny trh, ktorý je v súčasnosti mimoriadne zložitý,“ poznamenal vicepremiér s tým, že rozvoj digitálnej ekonomiky má priamy dopad na občanov i podnikateľov.

Hlavným koordinátorom tvorby stratégie je ÚPVII, a to z tematického i koncepčného hľadiska. Aby však bola digitálna transformácia možná, bolo treba identifikovať predpoklady, ktoré ju podmieňujú i určujú. Patrí medzi ne napríklad ľudský kapitál, pretože digitálnu transformáciu dokáže pretaviť do praxe a využiť len vzdelaná pracovná sila. Ďalším z predpokladov je aj infraštruktúra, a teda potrebné technológie, riešenia či systémy.

Od toho, ako sa jednotný digitálny trh na Slovensku integruje, závisí úspech celého procesu. „Dôsledná a úspešná realizácia stratégie pretransformuje Slovensko na modernú krajinu. A to najmä s inovatívnym a ekologickým priemyslom, ktorý bude ťažiť zo znalostnej ekonomiky, s inteligentným a efektívnym využívaním územia a infraštruktúry, ktoré rešpektuje potreby občanov, ako aj s informačnou spoločnosťou, ktorá naplno využije potenciál a žije kvalitný a bezpečný život,“ dodal na záver Richard Raši.

Stratégiu, ktorá prinesie významnú zmenu pre občanov, predstavil ÚPVII dnes odbornej verejnosti. Začiatkom roka 2019 ju predloží do riadneho medzirezortného pripomienkového konania.

- Reklama -