Procházka (SIEť): Vláda regiónom nechce rozumieť

0
Radoslav Procházka, predseda strany Sieť (Autor: SITA)

Netýka sa ani desiatich percent okresov a prísľuby podpory sú mimoriadne neurčité a hmlisté.

Sieť má zásadné výhrady voči návrhu vlády na pomoc najmenej rozvinutým okresom, ktorý kabinet predložil do medzirezortného pripomienkového konania. „Vládny návrh podpory regiónov bude fungovať asi tak ako leukoplast na angínu. V tejto chvíli sa netýka ani desiatich percent okresov Slovenskej republiky a prísľuby podpory, ktoré obsahuje, sú mimoriadne neurčité a hmlisté“, povedal predseda Siete Radoslav Procházka.

Sieť navrhuje regionálne ekonomické zóny

Sieť navrhuje súčasný labyrint dotácií a stimulov nahradiť prehľadným modelom podpory investícií prostredníctvom regionálnych ekonomických zón. Cez takzvaný turboodpis by investorom ihneď vrátil 15 percent investície vo všetkých okresoch, kde miera nezamestnanosti presahuje 15 percent a 20 percent investície vo všetkých okresoch s viac ako dvadsaťpercentnou nezamestnanosťou.

„Sieť víta kvalitnú realizáciu každého svojho návrhu, ktorý pomáha rodinám, regiónom, podnikaniu alebo čistote verejného života. Vláda však opäť ukázala, že ani prevzatý dobrý nápad jednoducho nedokáže zmysluplne spracovať“, dodal Procházka.

Dobudovanie infraštruktúry je nevyhnutnosťou

Ďalšou kľúčovou vecou v téme regionálneho rozvoja je podľa Siete dobudovanie cestnej infraštruktúry, pretože bez nej budú pracovné príležitosti pribúdať len veľmi pomaly, ak vôbec.

„Výpovednou ukážkou chaotického prístupu vlády k tejto téme sú protichodné vyjadrenia premiéra a ministra dopravy. Premiér sľúbi primátorovi Ružomberka R1-ku z Banskej Bystrice a minister dopravy vzápätí povie, že to ani zďaleka nie je isté, lebo sa bude robiť buď R3-ka alebo R1-ka, určite nie obe naraz, “, poznamenal prvý podpredseda Siete Andrej Hrnčiar.

„Okrem toho potrebujeme aspoň časť moci preniesť priamo do terénu, tak, aby rozvojové programy pre okresy ako sú Snina či Rimavská Sobota nepísali úradníci s glotovými rukávmi niekde za stolom v Bratislave ale aby odrážali priamu skúsenosť a reálne potreby daného regiónu. Napriek odporu starej politiky trváme na tom, aby niektorí štátni tajomníci dostali regionálne zadania a pôsobili priamo v regiónoch. Dôvera a vernosť regiónom patrí medzi tie piliere nášho programu, z ktorých nikdy nezľavíme“, dodal Procházka.

- Reklama -