Procházka (SIEť): Piatou prioritou Siete budú kvalitné služby štátu

0
Predseda strany Sieť Radoslav Procházka (Autor: SITA)

Po praktickej pomoci rodinám, podpore regiónov, zjednodušení podnikania a očiste verejného života sa ňou stali kvalitné služby štátu, najmä v oblasti zdravotníctva a školstva.

Expertom Siete pre školstvo bude analytička Zuzana Zimenová, ktorá pôvodne pôsobila ako učiteľka i zástupkyňa riaditeľky na základnej škole.

„Je to odborníčka, ktorá školstvom žije, baví ju to a v školskom prostredí má výbornú reputáciu. Od jej výkonu a kompetencie si veľa sľubujeme“, povedal predseda Siete Radoslav Procházka.

„Bez jasnej vízie zmien, podporenej odbornými argumentami, sa žiadne zmeny v školstve nepodarí presadiť. Preto som prijala ponuku Siete, ktorej jej ide najmä o ľudí a o to, aby štát bol kvalitnou službou pre občanov“, uviedla Zimenová.

Prioritou Siete je zvýšiť do konca budúceho volebného obdobia objem finančných prostriedkov v školstve o 30% oproti súčasnému stavu. „Investície do vzdelania sú tou najnávratnejšou a najefektívnejšou investíciou, ktorú si spoločnosť môže dovoliť. Skutočný kapitál Slovenska je v jeho ľuďoch“, povedal Procházka.

Sieť chce ďalej zaviesť flexibilnejší čas starostlivosti v materských školách, aby mohli pružnejšie reagovať na potreby zamestnaných rodičov. Na základných školách plánuje vytvoriť oveľa kvalitnejšie predpoklady na individuálny prístup učiteľov k žiakom, aby sa učitelia mohli deťom venovať oveľa viac na individuálnej báze a mali k tomu k dispozícii primerané služby v podobe asistentov, špeciálnych pedagógov, logopédov a ďalších.

„V spolupráci so študentmi vysokých škôl sformulujeme listinu práv študenta, ktorá ustanoví štandard služieb, na ktoré majú študenti vysokých škôl nárok. Po ukotvení listiny práv do zákona o vysokých školách budú mať vysoké školy slobodu v tom, akým riešením zabezpečia naplnenie týchto práv“, uzavrela Zimenová.

- Reklama -