Procházka (SIEť): Horný Zemplín si zaslúži viac, ako dnes dostáva

0
Radoslav Procházka, predseda strany Sieť (Autor: SITA)

REGIONÁLNE EKONOMICKÉ ZÓNY

Jedným z konkrétnych riešení sú Regionálne ekonomické zóny, ktoré zabezpečia, aby v okresoch s vysokou nezamestnanosťou ľahšie vznikali pracovné miesta. V okresoch s nezamestnanosťou nad 15 percent (oranžová zóna) a v okresoch s nezamestnanosťou nad 20 percent (červená zóna) investori automaticky dostanú pomoc od štátu, aby priamo tam vytvorili nové pracovné miesta. Štát týmto investorom prostredníctvom tzv. turboodpisu ihneď vráti časť ich investície.

PRESUN VÝKONU MOCI Z BRATISLAVY

Ďalším kontkrétnym riešením je presun výkonu moci z Bratislavy do regiónov. “Chceme tým dosiahnuť, aby štátni úradníci získali skutočný kontakt s realitou. Napríklad štátny tajomník ministerstva vnútra bude pracovať tu neďaleko v Michalovciach, aby o problémoch s migrantami z Ukrajiny a ochrane štátnych hraníc nepočúval iba z rozprávania, ale aby zažil potrebnú skúsenosť priamo v teréne“, povedal predseda Siete Radoslav Procházka.

ZODPOVEDNOSŤ POSLANCOV VOČI VOLIČOM

Sieť otvorí aj vážnu debatu o zodpovednosti poslancov Národnej rady voči voličom. “Dnešný volebný systém, 18-ročný prežitok mečiarizmu, urobil z poslancov neznámu masu bez vzťahu k svojmu regiónu. Sme preto pripravení viesť debatu o vytvorení väčšieho množstva volebných obvodov až tak, aby každý okres mal svojho poslanca. Sme presvedčení, že zodpovednosť za svoj výkon by sa u poslancov výrazne zvýšila, ak by čelili odvolaniu od ľudí, ktorí im zverili moc, aj počas svojho funkčného obdobia, nielen na jeho konci”, upresnil Procházka.

INFRAŠTRUKTÚRA

Ďalšou dôležitou témou je infraštruktúra, ktorá je pre príchod investorov a rozvoj regiónov nevyhnutná. „Sieť považuje za svoju prioritu, aby za našej vlády prišla podobne významná investícia, ako naposledy do Nitry, aj na východ. Preto je nevyhnutné urýchlené dostavanie diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R4. D1 mala byť pritom podľa sľubov premiéra hotová pred piatimi rokmi a dodnes nevieme povedať ani len termín, kedy bude vlastne dokončená”, uzavrel Procházka.

- Reklama -