Pribocký (SNS): Chorvátske more na Slovensku

0
Jozef Pribocký (Autor: SNS)

Sme hornatou krajinou, kde sa dajú nájsť vynikajúce podmienky takmer pre všetky športy, od zimnej lyžovačky v Tatrách, až po letnú turistiku na Kysuciach. Ráz Slovenska dopĺňajú historické mestá, hrady, zámky, ale aj nížiny a sústava vodných tokov, jazier a vodných nádrží.

Medzi Slovákmi však ešte koluje známa veta, že nám chýba more. Ak by Slovensko malo more, tak nám netreba chodiť do zahraničia tráviť letné obdobie tepla. Obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov sa stalo Chorvátsko, jednak blízkosťou pre svoju polohu, podobnou kultúrou, podnebím, ale hlavne kvôli čistote vody v mori. Tá s indexom čistoty takmer 98% sa suverénne radí medzi najčistejšie v Európe, ale aj vo svete.

Len málokto vie, že čistotu Chorvátskeho mora máme v jazerách po celej republike aj u nás – na Slovensku. Nemyslím na známe veľké priehrady ako Domaša, Liptovská Mara, Šírava, Oravská priehrada a pod., ale chcem poukázať na čistotu štrkových sústav jazier, ktoré vznikli bagrovaním po ťažbe štrku, alebo zatopením kameňolomov. Na východe je to napríklad Beňatina, Škrabské, Stredné Slovensko má Šútovske jazero a západniari sa kúpavajú zasa v Guľáške, Košariskách a iných. Takýchto jazier sú po Slovensku roztrúsené desiatky. Ak by voda v nich bola slaná, tak svojou krištáľovou čistotou je ozaj taká, ako v spomínanom Chorvátsku, ba možno ešte čistejšia!

Verím, že toto je náš ďalší nevyužitý benefit, ktorý má potenciál zo Slovenska v blízkej budúcnosti urobiť dovolenkovú destináciu. Chce to odhodlaných ľudí, ktorí sa pustia do projektovania prístupových ciest, budovania občerstvenia v okolí, úpravy pláží, vytvorenia máp jazier po Slovensku, ale hlavne aj propagáciu v zahraničí. Ak bude mať Slovenská národná strana relevantnú silu nato, aby sa takýto projekt uskutočnil, tak sám sa budem dobrovoľne angažovať v prípravnom a realizačnom procese.

Zo Slovenska vážne môžeme urobiť žiadaný dovolenkový klenot, ale chce to aj zapojenie samotných nás – obyvateľov. Stačí začať už len tak, že nenecháme svoje odpadky na mieste kde sme sa rekreovali s vedomím, že niekto to za nás uprace. Lebo jedni sa spoľahnú na ďalších, iní na druhých a tak sa okolie plní namiesto turistov odpadom.

(Autor je člen OO SNS Stropkov.)

- Reklama -