Prezidentka v Martine navštívila lekársku fakultu aj nemocnicu

0
Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

Prezidentka navštívila Jesseniovu lekársku fakultu UK a tamojšie Simulačné výučbové centrum.  Podľa prezidentky je to jedno z najzaujímavejších pracovísk svojho druhu: “Sú naozaj technicky výborne pripravení a treba pripomenúť, že je to prvá lekárska fakulta s vyučovacím jazykom anglickým aj pre zahraničných študentov.”

V martinskej Univerzitnej nemocnici prezidentka navštívila detskú jednotku intenzívnej starostlivosti a tiež oddelenie intervenčnej rádiológie. “Ako prezidentka síce nerozhodujem o rozpočte a financiách, ale je pre mňa dôležité vedieť, akým problémami žijú lekári a odborníci v oblasti zdravotníctva. V martinskej nemocnici paradoxne nemajú problém s nedostatkom lekárskych kapacít, ale skôr tu chýbajú zdravotné sestry. Napriek tomu, že aj tu pociťujú nedostatok financií, videla som excelentné pracoviská a špičkových lekárov, ktorí odvádzajú špičkovú prácu. Samozrejme, že ma zaujal sen martinských lekárov, ktorým je výstavba novej nemocnice. V blízkej budúcnosti je v pláne žiadosť o vydanie územného rozhodnutia, čím by sa výstavba nemocnice mohla spustiť a ja to tomuto mestu a širokému okoliu zo srdca prajem.” 

Podľa prezidentky sa v kvalite zdravotníckych zariadení alebo techniky odzrkadľuje to, že v porovnaní so západoeurópskymi krajinami je náš vklad z verejných financií do zdravotníctva v pomere na počet obyvateľov nižší než priemer. 

Prezidentka zároveň označila reformu nemocníc, tzv. stratifikáciu, za krok dobrým smerom, ktorý Slovensko už dávno potrebovalo. Pozastavenie návrhu podľa nej súvisí s citlivosťou vo vnímaní ľudí a možno i s obavou politických reprezentantov presadiť ju tesne pred voľbami. “To, o čo ide, je zvýšenie kvality jednotlivých výkonov v koncentrovaných pracoviskách, ktorých by nebol taký veľký počet. Neznamená to však rušenie nemocníc. Zariadenia by sa určite využili napríklad na starostlivosť o dlhodobo chorých. To, čo nebolo zvládnuté úplne najlepšie, je komunikácia, aby sa ľudia neobávali týchto krokov a potom sa z toho nestala silná politická karta.”

- Reklama -