Prezidentka po stretnutí s predstaviteľmi Nemecka: V politike zastávame spoločné hodnoty

0
Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

“Je iba málo krajín, s ktorými si Slovensko rozumie tak dobre ako práve s Nemeckom. Potvrdilo sa mi, že v politike zastávame spoločné hodnoty spolupráce, konštruktívneho prístupu, dôraz na slobodu a ľudskú dôstojnosť. Podobne vidíme svet a problémy, ktorým dnes musíme spoločne čeliť. Nemecko je pre Slovensko strategický spojenec a najdôležitejší obchodný partner, ktorý dáva prácu viac ako 120 tisícom našich občanov. Preto, ak sa darí Nemecku, darí sa aj Slovensku. 

V súčasnosti počúvame o rozdeľovaní na nových a starých členov Európskej únie, na východ a západ, sever, či juh. V Európe nie je krajina, ktorá by mala toľko skúsenosti s prekonávaním rozdelení ako Nemecko. Nemecko vie, aké nesmierne ťažké, ale dôležité, je hľadať to čo nás spája. Nemeckú skúsenosť dnes veľmi potrebujeme preniesť aj do EÚ. Preto si želám, aby bol hlas Nemecka v Európe jasne počuť. 

Zhodli sme sa, že našu budúcnosť vidíme v silnej a zjednotenej Európe, založenej na vzájomnej dôvere, pochopení, spolupráci a solidarite. Hlásime sa tiež k spoločným riešeniam ako sú ochrana klímy, európska sociálna politika, či posilňovanie postavenie EÚ vo svete.

Chceme aby existujúce európske slobody boli ďalej rozvíjané a posilňované práve sociálnou stabilitou a istotou pre všetkých občanov Európskej únie. Je pre nás doma kľúčové, tieto sociálne istoty ľuďom na Slovensku prinášať aj ako výsledok dobrej európskej spolupráce.”

- Reklama -