Prezidentka na Ukrajine: Sme za obhajobu vašej suverenity

0
Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

“Návšteva Vašej krajiny patrí medzi moje prvé zahraničné cesty. Úprimne mi záleží na dobrých a blízkych vzťahoch našich dvoch krajín. Pretože Ukrajina je nielen náš najväčší sused, ale aj blízky priateľ a partner. Na Slovensku vnímame Ukrajinu ako krajinu vzdelaných, pracovitých a šikovných ľudí. Chcem Vás, pán prezident, aj všetkých ukrajinských občanov uistiť, že Slovensko bude aj naďalej Vašu krajinu podporovať na ceste reforiem, ale aj na vašej európskej a euroatlantickej ceste a vystupovať na obhajobu vašej suverenity a územnej celistvosti.

Darí sa nám rozvíjať vzťahy medzi našimi krajinami, vrátane tých ekonomických. Aj to je dôkaz, že napriek zložitej situácii, v ktorej sa nachádzate, sa hýbete dopredu a darí sa vám. Som veľmi rada, že aj Slovensko Ukrajine pomáha, vrátane reverzného toku plynu. 

Váš úspech, podobne ako kedysi ten náš, závisí od toho, ako dôsledne sa vám bude dariť presadzovať reformy. A to aj napriek tomu, že mnohé z nich budú veľmi náročné. Verím, že plánované reformy, vrátane liberalizácie trhu a privatizácie, budú cestou k vašej prosperite a tiež stimulom aj pre rozvoj našej spolupráce. 
 
Toto zbližovanie považujem za obzvlášť dôležité v čase, kedy Ukrajina prežíva ťažké časy. Mrzí ma, že aj u nás o nej kolujú rôzne mýty a nepravdy. Aj preto chcem, aby naši občania vedeli a aby sme otvorene hovorili o tom, v akej zložitej situácii sa Ukrajina nachádza, a aké vážne dôsledky má porušovanie pravidiel mierového spolužitia medzi štátmi. Pozvala som preto pána prezidenta na návštevu Slovenska a verím, že moje pozvanie čoskoro prijme. 

 Ukrajina urobila za uplynulé roky veľký pokrok. Pán prezident ma informoval o svojich plánoch. Pozitívne vnímam, že medzi jeho priority patrí posilňovanie právneho štátu, spravodlivosti, súdnictva a boj s korupciou. Tu z vlastnej skúsenosti vieme, že netreba poľaviť, aj keď je to beh na dlhú trať. A že pre udržanie a úspech týchto reforiem je kľúčové aj zapojenie širšej odbornej a občianskej spoločnosti. 
 
Zaujímala som sa aj o vývoj na východe krajiny. Chcem oceniť konštruktívny prístup pána prezidenta a jeho snahu o zmysluplný dialóg. Na Slovensku, ale aj v Európskej únii sme zaznamenali, že tento prístup má svoje prvé výsledky. Osobne nás ako predsednícku krajinu OBSE teší upokojenie situácie v okolí Stanice Luhanskej, o ktoré sme sa zasadzovali. Nedávna výmena väzňov s Ruskou federáciou a pripravované obnovenie rozhovorov v Normandskom formáte sú dôležité signály, že prostredníctvom dialógu sa veci môžu meniť k lepšiemu. 
 
Každé riešenie konfliktu však musí byť založené na princípoch medzinárodného práva a musí rešpektovať suverenitu a medzinárodne uznané hranice.  A to sa týka rovnako Donbasu ako aj Krymu a Sevastopola. Slovensko v súlade s pozíciou EÚ podporuje pokračovanie sankcií proti Rusku až dovtedy, pokiaľ nebudú naplnené Minské dohody a Ukrajina nezíska späť kontrolu nad svojim územím.

 Som hlboko presvedčená, že každá krajina si môže slobodne vybrať, kam bude patriť a ako sa bude rozvíjať. Ukrajina pred piatimi rokmi ukázala, že chce patriť do euroatlantického priestoru a vyznávať naše spoločné hodnoty. Je potrebné, aby toto rozhodnutie bolo rešpektované. A je smutné, že dodnes pri obrane mieru a bezpečnosti vlastnej krajiny prichádzajú o život ukrajinskí občania.
 
Pán prezident, pevne verím, že moja dnešná návšteva pootvorila dvere k ďalšej spolupráci, aj medzi nami dvomi, a že sa nám podarí naše blízke vzťahy pretaviť do konkrétnych pozitívnych výsledkov. Ešte raz Vám veľmi pekne ďakujem za privítanie a teším sa na naše najbližšie stretnutie.”

- Reklama -